Васко Василев: В музиката се раздавам до край, независимо дали свиря във Враца, или пред Чарлс III

Васко Василев: В музиката се раздавам до край, независимо дали свиря във Враца, или пред Чарлс III

Сподели

Като приключение, което се случва веднъж в живота – така виртуозният цигулар Васко Василев описа преживяването си като концертмайстор на коронацията на Чарлс III.

„Беше много готино преживяване, защото наистина се чувства, че си на необикновено място.

Все едно си във филм, а това наистина се случва в истинския живот.

Живея близо до абатството, всичко беше блокирано, Лондон беше тих, нямаше никой по улиците, настаниха ни от 8 часа където е органът, 35 души оркестър и в 9 часа започна концертът“, разказa за Bulgaria On Air Васко.

С бендът са репетирали в продължение на месец, след това са пуснали записите си на краля и той ги е одобрил.

Музиката е била подбрана лично от Чарлс, който обожава класика и свири на чело

„Много е готин, нормален, харесва жените. Аз го питах веднъж какво е направил с челото, и той ми казва: „Продадох го“. И викам: „На теб пари не ти трябват!“, и той – „Не, те парите отидоха за вашата опера“, спомня си с усмивка Васко.

Като степен на тържественост и усещане за историческа стойност той сравни коронацията с откриването на НДК, когато е бил на 8 годинки.

Но казва, че където и да свири, винаги се раздава на 100%. „Като музикант дали ще свиря във Враца, Видин или абатството, се раздавам по един и същи начин. Това е специално, защото участваш в нещо, което се случва веднъж на 100 години.

Ако ме питаш да го направя втори път, ще се откажа сигурно, защото ще ми е скучно“,

допълва Василев.

С намигване той споделя, че коронацията е била „генерална репетиция“ за турнето, което ще обхване 14 града у нас. „Публиката вчера бяха хора, които са поканени – министри, някои са по задължение, за да ги видят камерите. А публиката в България е тази която ме обича, моята публика и това е жестоко чувство“, категоричен е Васко Василев.

 

Фотокредит: Facebook Vasko Vassilev Official

Актуално

Избрано за вас