Пътуването е вълнуващо, да не знаеш къде – още повече

Пътуването е вълнуващо, да не знаеш къде – още повече

Сподели

Бихте ли резервирали пътуване, при което дестинацията ви е съобщена едва на летището?

Звучи щуро, но базирана в Лондон стартъп компания вече е взела тази неразработена до сега ниша и предлага на клиентите си

„мистериозни пътешествия“.

Звучи малко като „татуировка изненада“ – награда, която предлагаха преди време на Bulgaria Tattoo Expo, а каква рисунка ще получиш за цял живот, зависеше само от настроението на тату артиста.

Ед Трайб, Мега Чатурведи и Джеймс Гилард, които застават зад Journee като съоснователи, описват себе си като

авантюристи, разочаровани от туристическата индустрия.

Затова тримата млади предприемачи решават да вземат нещата в свои ръце.

Фотокредит: eu-startups.com

„Да организираш и резервираш сам пътуване е времеемко и може да бъде болезнено преживяване. В крайна сметка всички отиват на едни и същи места и правят едни и същи неща. С Journee създадохме начин да се впуснете в приключение, от което не сте знаели, че имате нужда.“, казват тримата предприемчиви приятели.

През юни миналата година

стартъпът получава финансиране от 2 милиона евро.

Идеята е на пръв поглед проста. Измислят кратък въпросник, на базата на който избират най-подходящата дестинация за попълващия.

Вие, в качеството си на бъдещ пътешественик, задавате параметри на бюджета си, отбелязвате какви са предпочитанията ви – дали харесвате планини, море или градски живот. А Journee селектира най-добрите опции, после подготвя списък с необходимата „екипировка“. Все пак ще е неприятно да сложите в багажа шорти, а да ви изпратят в планинските райони на Северна Италия или да си вземете зимна шапка, а да кацнете в Сингапур.

След това получавате поща с подсказки за необходимия багаж. Тук, разбира се, се лишавате от предварителна подготовка, планиране и запознаване с дестинацията, което може да ви изиграе и лоша шега. Но и в това има някакъв чар.

За да са сигурни, че начинанието им ще потръгне, Ед, Мега и Джеймс първо тестват плана си.

Изпращат Джеймс в Индонезия, където младият мъж си изкарва страхотно.

Останалото, както казват, е история.

„Мачмейкърът“ на Journee може да напомня и на съветника за професии от сериала „Стъпка по стъпка“, който записвахме на видеокасети в средата на 90-те години.

В един от епизодите, децата на Патрик Дъфи и Сюзан Самърс бяха затруднени в избора на професия. Тогава Дейна отиде в център за тестване на кариери с Джей Ти и Рич. По-късно стана ясно, че съветникът за професии изстрелва дъвката си към стената, на която са изписани различни професии. Така определя кой да бъде лекар, кой надзирател в затвор.

Колкото и изкушаващо да звуи и при Journee не всико е цвят и рози.

И тук не липсват разочаровани пътешественици.

Пример за такъв е Луси Такрей, която резервирала своето пътуване изненада и при пристигането си на летище Лутън разбрала, че отива в София. В пътепис за „Сънди Таймс“ британката описва българската столица като сив град с комунистически паметници, където още на летището те посрещат ловки джебчии. Твърдения, с които не може напълно да се съглася, но светът е широк, а впечатленията – безброи.

Късметът да посети България се случва и на други ползватели на Journee – Ема и Анди Удхаус споделят снимки от Асеновата крепост, където изкарали страхотно. Карен и Хана също са сред пътешествениците, които виждат от близо символът на Сеновград и църквата „Света Богородица Петричка“.

личен архив/Ема и Анди Удхаус

За по-малко от две години, компанията на Ед, Мега и Джеймс регистрира повече от 1500 резервации за над 52 тайнствени дестинации. Оценката им в Trustpilot е 4,9.

Фотокредит водеща снимка: Pixabay

Актуално

Избрано за вас