Портофино глобява за селфита

Портофино глобява за селфита

Сподели

Живописни италиански селища страдат от прекомерен туризъм. Портофино заема една от челните позиции в това отношение.

Малкото крайбрежно градче на Италианската ривиера се е превърнало в гореща туристическа точка – и местните жители започват да усещат напрежение.

Живописният кей на града с цветните сгради, отразяващи се във водата, е топ „инстаграмърска“ локация.

През лятото обаче напливът от посетители със селфи стикове и телефони е буквално нетърпим. Стават задруствания и буквално районът е блокиран.

За да се пребори с това, кметът на Портофино взема нещата в свои ръце.

Всеки, който се мотае на кея рискува да бъде глобен с 270 евро.

Градът има малко над 400 жители, но привлича много туристи. Понякога броят им надхвърля 10 хиляди души. Това води до пренаселени улици и задръствания.

Забраната, която ще важи в часовете между 10:30 и 18:00, има за цел да предотврати струпването на големи групи туристи на кея. Тя ще бъде в сила до края на ваканционния сезон на 15 октомври.

Портофино не е единственият италиански град, който се бори със свръхтуризма.

На Амалфийското крайбрежие тюркоазените заливчета и градчетата на скалите привличат тълпи от посетители през летните месеци.

За да се намали трафикът по известната 35-километрова отсечка между Виетри сул Маре и Позитано, между юни и септември миналата година беше въведена

система за ограничаване на регистрационните номера.

Автомобилите с регистрационни табели, завършващи на нечетен номер, имаха право на достъп до пътя в нечетни дни, а тези с четен номер – в четни дни.

Пътят се вие покрай морето и има толкова завой, че изпреварването е невъзможно. По-големите превозни средства като автобуси и камиони, които зареждат района, трябва да натискат клаксона преди да влязат в завоите.

Живописното Позитано. Фотокредит: личен архив
Венеция въвежда входна такса.

„Плаващият град“ също страда от много туристи. В разгара на сезона градът, в който живеят едва 50 000 души, приема до 150 000 „пришълци“ на ден. През 2021 г. на големите круизни кораби беше забранено да акостират в пристанището му.

Euronews съобщава, че от следващата година градът на каналите ще иска входна такса от посетителите на Венеция. Туристите, които пренощуват, вече плащат туристическа такса от 5 евро на вечер, която се включва в сметките им за хотел.

Актуално

Избрано за вас