Как изкуството помага на съзнанието: арт терапия

Как изкуството помага на съзнанието: арт терапия

Сподели

Да изразиш всичките си емоции и мислите, които те притесняват в наши дни се е превърнало в тежък спорт. Тук идва известната арт терапия, която се прилага от години насам и доказано работи. 

Арт терапията е форма на терапия, която използва правенето на изкуство като

средство за себеизразяване и личностно израстване.

Основава се на убеждението, че правенето на изкуство може да помогне на хората да се докоснат до вътрешните си чувства и емоции по начини, които вербалната комуникация не винаги позволява. Този вид терапия може да бъде полезна за хора от всички възрасти и може да се използва за справяне с широк спектър от емоционални, поведенчески и психични проблеми.

По време на типична арт терапевтична сесия участниците могат да бъдат помолени да създадат различни произведения на изкуството като

рисунки, картини, колажи или скулптури.

Терапевтът може да предостави подсказки или теми, които да ръководят процеса на създаване на изкуство, или клиентите могат да бъдат насърчени да създават всичко, към което се чувстват привлечени.

Нашият мозък обработва информацията по два начина, визуално и вербално. Както каза майката на арт терапията, Маргарет Наумбург, мислите и чувствата, които идват от нашия несъзнателен и подсъзнателен ум, намират

израз по-лесно в рисуване, отколкото в думи,

споделят от The Collector. Ето защо арт терапията може да помогне на всички ни. Не е необходимо да сте опитен художник, за да се възползвате от арт терапията. По същия начин, не само хората, които са диагностицирани с психични разстройства, трябва да опитат арт терапия. Този вид експресивна терапия е достъпна за всеки.

Едно от основните предимства на арт терапията е, че тя може да помогне на хората да изразят емоции и чувства, които може да не са в състояние да изразят с думи. Това може да бъде особено полезно за хора, които са преживели травма, тъй като може да осигури

безопасен и незаплашителен начин за преработване на трудни емоции.

Освен това създаването на изкуство може да бъде медитативно и успокояващо преживяване, което може да помогне на хората да се почувстват по-здрави и центрирани.

Установено е, че арт терапията е полезна при различни психични състояния, включително

тревожност, депресия, посттравматично стресово разстройство, хранителни разстройства и пристрастяване.

Може да се използва и за справяне с поведенчески проблеми при деца и юноши, както и за подпомагане на хората да се справят с големи преходи в живота като развод или загуба на любим човек.

Един от уникалните аспекти на арт терапията е, че тя може да бъде

адаптирана към индивидуалните нужди на всеки.

Тъй като има толкова много различни арт материали и техники, които могат да бъдат използвани, терапевтът може да избере тези, които са най-подходящи за нуждите и предпочитанията на различните хора. Освен това, терапевтът може да адаптира процеса на създаване на изкуство, за да приспособи всички физически ограничения или увреждания, които човекът може да има.

Като цяло арт терапията е мощен инструмент за насърчаване на лечението и личностното израстване. Като осигурява безопасна и подкрепяща среда за хората да изследват своите емоции и чувства, това може да им помогне да развият по-голямо самосъзнание и себеприемане.

Актуално

Избрано за вас