Продавай с музика: Защо мелодията е ключов фактор в рекламата

Продавай с музика: Защо мелодията е ключов фактор в рекламата

Сподели

Музиката е ключов инструмент за продажба в рекламния бизнес.  Тя провокира емоции, събужда спомени и кара клиентът неусетно да прекара повече време в един търговски обект. Спомнете си колко пъти сте чували от ефира песен на велика група от калибъра на Queen, например, като саундтрак на реклама за коли или кафе…

Но как компаниите избират правилната музика за своя продукт? 

Изследвания показват, че специфичните качества на музиката като форма на изкуство подобряват науката за продажбата. Както казва един изследовател: „Музиката […] е катализаторът на рекламата. Тя увеличава картините, оцветява думите и често добавя форма на енергия, достъпна чрез никакъв друг източник.

Други проучвания показват как музиката пренася, подчертава или усилва убедителното послание зад даден бранд. Използвана добре, тя създава запомнящи се реклами, които влияят на отношението ни към продукт или услуга.

Колко пъти сте се хващали да си тананикате някоя песен от реклама за витамини или пък на детски магазини? 

Музиката също е ефективна за предизвикване на чувство на носталгия. В рекламите тя създава

асоциации с минали преживявания на потребителите

Но използването на музика за рекламиране на продукти не винаги работи. От една страна, мелодията може да проникне в ума, да се повтаря непрекъснато и да стане изключително досадна за асимилиране.

Използването на популярна музика в рекламата може също да провокира спорове около напрежението между артистичните усилия и комерсиализма. Някои хора смятат, че произведение на изкуството не трябва да се използва за печалба.

Проучване показва, че потребителите понякога страстно се противопоставят на използването на музика от респектиращи артисти в реклами, тъй като смятат, че това подкопава естетическата й цялост.

Авторите на вселенския хит Pretty Woman, например, отказвали многократно да обвържат песента с прозаични продукти като тоалетна хартия.

Така че рекламодателите трябва да бъдат внимателни. Докато правилният избор на музика може да привлече клиенти, да увеличи продажбите и да вдъхнови лоялност към марката, грешният избор може да предизвика силна обратна реакция. За много хора музиката е ценна и използването й като маркетингов инструмент не винаги дава хармонични резултати.

 

Актуално

Избрано за вас