Самуел Финци завел президента Щайнмайер на питие в „Хамбара“

Самуел Финци завел президента Щайнмайер на питие в „Хамбара“

Сподели

На бар с президента. Звучи като начало на виц и донякъде няма да сбъркаме. Историята обаче е от времето преди актьорът Самуел Финци да влезе на кон в бара, посредством театралната сцена.

В петък германският седмичник „Ди Цайт“ излезе с обширен материал, озаглавен

„Из София със Самуел Финци“.

57-годишният българо-германски актьор, който се радва на небивала популярност в Германия, толкова добре познава София, че

може сам да отключи любимата си кръчма.

Пред репортера Улф Липиц Финци разказва как успял да заведе делегацията на германския президент

Франк-Валтер Щайнмайер в любимия си бар за пълен ужас на бодигардовете.

Става дума за „Хамбара“, който още от ’90-те на миналия век е събирателно място за бохемата на София.

В една есенна вечер през 2017-а година Франк-Валтер беше тук, казва Финци. И обяснява как по време на посещението си в българската столица германският президент поискал български творци да му покажат града си. И на Финци му хрумнало за този опушен бар. Малко преди посещението пред него се изстъпил един човек от охраната и казал:

„Но господин Финци, този бар има само един изход“.

За охраната това било просто дупка без авариен изход. Друг бар ли? „В никакъв случай!“, отсякъл Финци. В крайна сметка шест лимузини блокирали улицата, Франк-Валтер пил бира със Санчо (както го наричат приятелите му), а накрая единият подарил на другия резервен ключ: за да се скрие в бара, ако някой ден му писне от политиката, пише „Ди Цайт“ от София, а „Дойче веле“ потвърждава истинността на тази история.

Актуално