Ден на бащата във военния музей, музика и забавления в парка

Ден на бащата във военния музей, музика и забавления в парка

Сподели

В разгара на последния работен ден за тази седмица поглеждаме към уикенда с няколко идеи за ползотворно свободно време.

Съботният ден ще е на бащата. Татковци, хващайте наследниците за ръка и към музея.

През целия ден Военноисторическият музей в София ще сбъдва мечти!

Сводът е свободен за всички атракции. Ще има програмиране на роботи, рисуване върху вода, симулатор на състезателен автомобил и уред за канадска борба.

Малчуганите ще могат да направят снимки с любими анимационни герои, да се включат в спортни игри, дженга, обработване на метал или да направят VR разходка.

За първи път на събитието ще осъществим мечтата на всяко дете да влезе в ролята на смел пожарникар и да се качи в истински пожарен автомобил.

Тези, за които професията „войник“ е любопитна, ще имат възможността да влязат в съвременни военни машини, предоставени от Българската армия. В атракцията „Експонатите оживяват“, която ще се реализира при подходящи метеорологични условия, всички желаещи ще могат да разгледат отвътре кабините на едни от най-атрактивните машини от външната експозиция на музея – вертолет Ми-8, ракетен комплекс 2К 52 Фрог „Луна-М“ и подвижен радиовисотомер „Вершина“.

Пълната програма ще намерите ТУК.

Петото издание на Парк Фест дебне зад ъгъла

Незабравимото пътешествие из света на музиката и забавленията, наречено „Парк Фест“ вече започна в столичния парк “Студентски”. Кулминацията обаче тепърва предстои!

Още тази вечер на сцената ще е Криско. В събота музиката идва с група „Сигнал“, а в неделя на сцената са група “P.I.F”, Владо Михайлов & Ерсин Мустафов.

Организаторите са подготвили целодневна спортна програма с безплатни тренировки и занимания по айкидо, Кореш, бейзбол, волейбол, художествена гимнастика, йога, зумба, танци, кондиционни тренировки и много други.

Има и арт базар – мястото, където изкуството и ръчните творения се сливат в едно. Лунапаркът пък е друга задължителна спирка, където малки и големи ще се потопят в свят на атракциони и забавления.

Предложението за разходка извън големия град, тази седмица е от Панагюрище.

Юбилейното издание на Международния фестивал на фойерверките обещава невиждана феерия от пъстри краски на огнени хризантеми в небето над града.

Организаторите обещават три незабравими вечери – на 9, 10 и 11 юни, изпълнени с качествена музика и уникални пиро-музикални програми.

Вечерта може да завърши с качествена музка на открито, сервирана от Деси Андонова и Илко Градев.

Сцената на New Kids from the Block е отворена за талантливите музиканти и техния проект „Глас и акордеон“ – акустични интерпретации на джаз композиции от 40-те и 50-те години на миналия век.

Горещо фламенкото ще разпали Варна за финал на „Варненско лято“

Тридесет и първото издание на най-големия театрален фестивал в България – „Варненско лято“ ще отбележи своя край в събота вечер с фламенко спектакъла „Страст”.

„Страст“ пренася публиката в света на интригата, сложната динамика на страстта, любовта, лудостта и трагедията. Хореограф и солист в спектакъла е Давид Гутиерес. Той основава Фламенко Балет Барселона през 2017 г. като международна компания, която се стреми да популяризира наследството на испанския танц и да го продължава в съвременността в диалог с други форми. Гутиерес е признат за един от най-талантливите фламенко артисти в Испания и неговата компания добива широка популярност в цял свят.

„Варненско лято“ продължава своя дигитален живот с няколко поредни излъчвания в сайта на фестивала, които могат да бъдат гледани в цяла България със свободен достъп.

Част от съвместната програма „Интермецо“ на театралния и музикалния фестивал във Варна, която тази година включва цели три заглавия – джаз концерт, фламенко спектакъл „Страст“ и „Адска комедия“. Спектакълът „Адска комедия“ със специалното участие на Джон Малкович ще гастролира в морската столица на 23 юли.

Млади художници, които да следим през 2023

За неделния ден и необходимата доза творческо вдъхновение предлагаме пространството на галерия Credo Bonum и Гьоте-институт. Там се е настанил проектът Арт Старт 2023, който обединява авторите и техните работи около темата „Error …message delivered“.  Автори на концепцията са привлечените за куратори бивши арт-старт участници София Димова и Павел Найденов.

На 11 юни Чочо Попйорданов щеше да навърши 59 години

Последен шанс да разгледате изложбата с фотографии от 20-те най-големи роли на Чочо Попйорданов на първата ни сцена. Експозицията, разположена в партерното фоайе на Народния театър, отбелязва 10 години от загубата на Попйорданов и включва още костюми и реквизит от спектаклите „Хъшове“, „Бурята“ и „Пет жени в еднакви рокли“.

Юлиан Вергов разглежда изложбата в памет на Чочо Попйорданов във фоайето на Народния театър. Снимка: Божидар Марков

Актуално

Избрано за вас