Народния театър почита Чочо Попйорданов в изложба

Народния театър почита Чочо Попйорданов в изложба

Сподели

Изложба с фотографии от 20-те най-големи роли на Чочо Попйорданов на първата ни сцена ще радва посетителите на Народния театър до 11 юни.

Датата не е случайна – тогава големият актьор щеше да навърши 59 години

Експозицията, разположена в партерното фоайе, отбелязва 10 години от загубата на Попйордановю и включва още костюми и реквизит от спектаклите „Хъшове“, „Бурята“ и „Пет жени в еднакви рокли“.

Изложбата, събрала реквизит и снимки от 20 знакови роли на Попйорданов в Народния театър, може да бъде видяна до 11 юни. Снимка: Божидар Марков, Народен театър

На 23 май на Чочо Попйорданов ще бъде посветен спектакълът „Хъшове“ по Иван Вазов на режисьора Александър Морфов – представление, в което Чочо дълги години игра ролята на Македонски, припомня ladyzone.bg.

Припомняме, че

Петър Попйорданов-Чочо се спомина на 48-годишна възраст след нелеп инцидент на Боянските гробища, където е погребана майка му

Даниела Мирчева, жената до Чочо в последните години от неговия живот, сподели преди време в  „120 минути” по bTV: „За нас това бе първата, ученическа любов. Още в четвърти клас Чочо ми се обясни в любов. След това ми предложи да бъда негова дама на абитуриентския бал по незабравим начин. В театралния кръжок имахме представление, като по едно време моята героиня получава писмо и трябва да го прочете на глас.

Но в плика вместо писмо открих бележка от Чочо с въпрос дали искам да бъда негова дама.

Проблемът беше, че не знаех писмото от пиесата наизуст.“

Юлиан Вергов разглежда изложбата в памет на Чочо Попйорданов във фоайето на Народния театър. Снимка: Божидар Марков

Тя потвърди, че в периода на снимките на „Под прикритие“, последната му знакова роля в телевизионното кино,

Чочо се е затворил в себе си заради всички спекулации по негов адрес

„Жълтата преса не го остави на мира. Предадоха го и някои хора, които смяташе за приятели. Веднъж отидох в болницата, защото щяха да го изписват. Всичко беше наред, но той си купил вестници и го намерих на леглото, завит през глава.

В жълтите вестници пишеше, че е болен от рак, а ние крием от него

Нямаше нищо такова. За мен на този свят има само една срамна професия – на хората, които пишат в тези вестници. Не знам как е възможно да измисляш такива неща.“

Бащата на Чочо – Иван Попйорданов. Снимка: Божидар Марков, Народен театър

След погребението му Даниела дни наред не излиза от вкъщи, защото папараците дебнат.

„Детето ни, Катето, прилича много на Чочо. Разпознава го, когато го види на снимка или по телевизията. Отказвам да приема, че е починал.“, откровена до болка е Мирчева. „Все едно е отишъл на по-дълго турне и чакам да ми звънне всеки един момент. Не съм изключила телефона му. Много негови приятели ми звънят на него”.

Актуално

Избрано за вас