Как ще прекарате уикенда около празничния 6-ти септември?

Как ще прекарате уикенда около празничния 6-ти септември?

Сподели

На 6-ти септември честваме 139 години от Съединението на България през 1885г. Като едно от най-значимите събития в българската история, то е обявено за официален празник, честван в цялата страна. Почивният ден ви дава възможност да го отбележите, като посетите някои любопитни събития близо до вас или пък да организирате кратко пътешествие през празничния уикенд. Тук ще ви дадем няколко идеи как да прекарате следващите няколко дена с вашите приятели и семейство.

Два празника в едно

Освен със Съединение на Република България и Източна Румелия, 6-ти септември е обявен и като празник на град Пловдив. За случая Община Пловдив е подготвила разнообразна програма, включваща, както традиционното възпоменание, така и с някои интересни изложби и концертни изпълнения на Площад „Стефан Стамболов“.

Снимка: Mary Boys Band

Вечерта ще открият „Мери Бойс Бенд“ в 18:00. На откритата сцена пред общината ще зазвучат любими български песни като „Непознати улици“, „Само за теб“ и „Дългият път към дома“. Това е една от най-успешните и  групи в България, обичани от малки и големи. Техни песни са вече част и от учебниците по музика.

От 19.00 часа на  пл. „Римски стадион“ ще се състои възстановка на събитията от 6 септември 1885 година. Тя е организирана от комитет „Родолюбие“. Те ще пресъздадат серия от бунтове и срещата на голяма конарска чета на Чардафон с хората на генерал- губернатора Гаврил Кръстевич. По традиция ще бъде прочетена и прокламацията за Съединението.

От 19.45 часа Регионален исторически музей, Зала „Съединение“ представя изложбата “Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“

Снимка: plovdiv.bg

20.30 часа на Площад „Съединение“ е Тържествена заря проверка по повод 139-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив.

От 21.00 часа ще се проведе второто издание на Station Street Festival/ Фестивал „Улица Станционна“, което ще продължи до 8-ми септември. Програмата включва изключителни музикални изживявания с изпълнители като „Остава“, „Теодосий Спасов Фолк Квинтет“, „Villagers of Ioannina City“, „Smallman“ и триото на Хайг Язджиян.

Университетският театър „Алма Алтер“ със спомен за Стефан Стамболов

На 6-ти септември  от 19:30 в Университетския театър „Алма Алтер“ ще се играе представлението „В часа на моето убийство“, което ще проследи събитията около смъртта на българския политик и общественик Стефан Стамболов. Режисьор е Николай Георгиев, а главните роли изпълняват Андриян Асенов и Георги Арсов.

Снимка: Alma Alter
„Това, което моят народ ще издигне над своята национална сграда, няма да бъде знамето на свободата… А знамето на разрушението, което като червей разяжда и сърцето и тялото му. Няма друг народ, който в безсмислен спор за една межда да унищожава два имота. Това го може само моят народ. Затова и обичайки го аз дълбоко го ненавиждам. И правя всичко възможно да го освободя от този негов зъл демон. И ще го освободя. С цената на много кръв. С цената на много убийства – физически и духовни. С цената на моята собствена смърт. Аз трябва и ще бъда убит.“ Стефан Стамболов
Входът е свободен. Места се запазват на телефон +359 884 133 406. или на www.ticketsource.co.uk/alma-alter.
Пътешествие през празничния уикинд

БДЖ организира атракционно пътуване с влак с парен локомотив по случай Деня на Съединението.  Композицията ще потегли от Горна Оряховица в 09:30 ч. на 6 септември. Четирите вагона ще се движат в посока Трявна. По маршрута си ще има две спирки в Трапезица (9:43 ч.) и Велико Търново (9:48 ч.). Сдобилите се с билет ще могат да заемат своето запазено място във влака от всяка една от тези дестинации.

Атракционната композиция ще пристигне на гарата в Трявна в 10:47 ч.. Там всички желаещи ще имат достатъчно време да се разходят и да разгледат възрожденската архитектура на града. Той е известен като дом на популярната художествена школа по дърворезба и иконопис.

Снимка: БДЖ

Влакът тръгва обратно към Горна Оряховица в 15:50 ч., където ще пристигне в 16:57 ч. Спирките по обратния маршрут, които са предвидени, отново са Велико Търново (16:36 ч.) и Трапезица (16:41 ч.).

Цената на билета за пътуване в двете посоки Горна Оряховица – Трявна – Горна Оряховица е 30 лева и включва запазено място. За децата до 10-годишна възраст билетите ще бъдат на стойност 15 лева. Важна подробност е, че те ще бъдат валидни само с придружител. Билети за атракционния влак с парен локомотив могат да бъдат закупени от билетните каси на БДЖ и железопътните бюра във всички гари в страната, както и онлайн ТУК.

Етно уикенд край Габрово

На 7 септември Регионален етнографски музей на открито „Етър“ чества 60-ата си годишнина. По този повод на 7 септември вечерта на голямата сцена в музея започва с концерт на Нина Николина.

Снимка: etar.bg

На 7 и 8 септември в музея се провежда осмото издание на Празник на пестила. По време на това събитие посетителите ще се запознаят с приготвянето на пестил (шоколад от сливи) по традиционна рецепта.

Ще могат да се разходят по алеята на вкусовете, където ще се предлагат още много храни и напитки.

През двата дни ще има демонстрации на направа на кошници, калайдисване на съдове, изработване на дървени лъжици и бакърджийски изделия, свързани с направата на пестил. Предвидени са фолклорни изпълнения и тематични изложби, както и възможност за участие в образователната игра с награди „Сливи с късмет“.

Снимка: etar.bg

Само на 7 септември ще се проведе второто издание на Националния фолклорен конкурс „Обредна трапеза“. Организатори са музей „Етър“, Министерство на културата и Община Габрово. Събитието е част от програмата на „Европейски дни на наследството“ – инициатива на Европейския съюз и Съвета на Европа.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас