Великденски маршрути далеч от софрата, но близо до природата и душата

Великденски маршрути далеч от софрата, но близо до природата и душата

Сподели

В навечерието на Великден всички са по родните си места, за да споделят празниците с близките си. Най-често това се случва под формата на масово преяждане и водопад от алкохол, което няма нищо общо със себеотрицанието и смирението по пътя на Страстите Христови

Ако искате да се доближите повече и до природата, и до канона, избягвайки махмурлука

и досадните роднински вечеринки, продължете да четете. Предлагаме ви няколко живописни маршрута за разходка, в които е включено и посещението на църква.

Параклис „Св. Йоан Летни“

„Свети Йоан Летни“ се намира на час разстояние от София по пътя за Перник. Това, което днес е безстопанствен параклис, в миналото е било църквата на село Пчелинци. Село, което е обезлюдено в началото на миналия век и днес е на дъното на язовир Пчелина.

Има места, които просто те карат да се чувстваш една идея по-близо до Бога заради особено силната си енергия. „Свети Йоан Летни“ е точно това – енергиен център, който и най-големият атеист ще усети, донякъде и заради спиращите дъха гледки към язовира.

Параклисът буквално е оставен на Бога. И на доброто у вярващите. Очевидно те не са малко, защото при всяка от визитите ни вътре се виждат следите от вандалщина върху стенописите, но е чисто, спретнато. И винаги заредено със свещички.

Фотокредит: troyan.bg
Троянски манастир ‚‚Успение Богородично‘‘

Троянският манастир е третия по големина в България и се намира на 10 км от град Троян, в с село Орешак. Красотата на Троянския балкан превръща пътя в медитативна гледка и подготовка за това, което ви очаква в манастира. В него се пази чудотворната икона Света Богородица Троеручица. Можете да видите и гробът на патриарх Максим, както и скривалището на Васил Левски придружено с любопитна история към него.

Фотокредит: rilskimanastir.org
Рилския манастир „Свети Иван Рилски“

Манастирът е част от 100-те национални богатства, можете да си вземете паспортите за печат! Той е изключително красив, а изрисуваните му стени оставят всички посетители без дъх.

Зад основната сграда се намира и последната обител на Св. Иван Рилски, до където можете да стигнете пеша.

След като запалите свещ за здраве може да разходите наоколо, а след това да се възнаградите с традиционните домашни мекици, които се предлагат масово в близост до обителта. Има и множество пейки и полянки, на които можете да си спретнете един хубав пикник в духа на Великден.

По празници паркингът на манастира обикновено е пълен, въоръжете се с търпение! Можете да паркирате колата си пред манастира или на паркинга, който се намира на километър и половина след него. Разходката до манастира е прекрасна, така че със сигурност само ще спечелите, ако паркирате по-далеч.

Фотокредит: Facebook/Аладжа манастир/Aladja monastery
Аладжа манастир

Аладжа манастир е най-известният скален манастир от Средновековието по нашето Черноморие. Огромната 40 метрова варовикова скала приютява помещенията на манастира, които са издълбани на две нива.

На първото равнище се намират двете църкви – манастирската и гробищната, помещенията, които са обитавали монасите през XIII и XIV, както и криптата. Второто ниво е в източния край и представлява естествена скална ниша, където е ситуиран параклиса.

До изключителното живописно и красиво място, можете да стигнете с удобен градски транспорт от Варна – линии №29 и №9.

Фотокредит: svetimesta.com
Белащински манастир „Св. Георги Победоносец“

Манастирът е изграден през 1020 г. от византийския военачалник Никифор Ксифий, но бива разрушен през XIV век при нашествието на османците по нашите земи. Реставриран е три века по-късно от местното християнско население, но през XIX век по време на руско-турската война бива опожарен. След Освобождението манастирът е възстановен и остава под ведомството на Цариградската патриаршия до 1906 г.

Забележителна е природата около манастира и прекрасната градина – има множество цветни лехи, красиви дървета и храсти. Най-голямото богатство на манастира със сигурност е лечебното аязмо, с което е известен в цяла България.

Актуално

Избрано за вас