Кисел бонбон при стрес – новият тренд в TikTok

Кисел бонбон при стрес – новият тренд в TikTok

Сподели

Възможно ли е противоотровата за пристъпи на тревожност да се крие в нещо толкова просто като кисел бонбон? Според TikTok и други онлайн източници отговорът е „Да!“. 

Теорията зад новия тренд гласи, че когато настъпи пристъп на паника или стресът започне да ви залива, смученето на кисели бонбони

отвлича вниманието на мозъка от негативните емоции

Клиповете в TikTok в изобилие възхваляват предимствата на това да сме добре заредени с кисели бонбони когато, например, сме на борда на самолет, или ни предстои да говорим пред публика. Темата „кисели бонбони за безпокойство“ в момента е генерирала 22,5 милиона гледания в платформата.

Но дали тенденцията на TikTok е научно издържана? Точно като хилядолетния трик за  дърпане на ластик на китката за възпиране на тревожността, дъвченето на кисели бонбони е

техника за отвличане на вниманието

Така се пренасочва фокуса на мозъка от усещания за страх, безпокойство и претоварване към яркия, натрапчив вкус в устата.

Паниката възниква, когато нашата амигдала задейства реакцията на бягство или борба. Един от начините да намалим реакцията на нашата амигдала и да смекчим паниката е като

насочим вниманието си към настоящия момент чрез нашите сетива: вкус, обоняние, докосване, зрение и слух,

сподели Тоя Роберсън-Мур, асоцииран медицински директор и психиатър в Pathlight Mood & Център за тревожност, пред Health.

Тя продължи: „Киселите бонбони насочват вниманието ни бързо към усещането за вкус, което от своя страна намалява нашата амигдала (чувствителната част на мозъка) и ни дава по-добър достъп до фронталната мозъчна кора (мислещата част на нашия мозък) .

Резултатът? Мислещата част от мозъка ни изпраща съобщение до чувстващата част, че не сме в действителна опасност.

Смученето на кисели бонбони впряга вниманието тук и сега. Един кисел бонбон може да е достатъчен, за да измъкне някого от безсмисленото зацикляне на безпокойството и да го върне обратно в настоящето“, каза Джон Делони, консултант по психично здраве, пред Health.

Според д-р Делони, тази техника може да стане още по-ефективна чрез

умишлено фокусиране върху усещанията,

които бонбоните създават в устата.

Фотокредит: Facebook група – Да израснеш през 90-те или историята на едно вълшебно детство

Заедно с всички други леки шокове, това е полезно за изтръгване на хората от техните катастрофални, спираловидни мисли и обратно в настоящето“, повтори той. Други алтернативи за приземяване в настоящето може да включват вдишване на етерични масла, прокарване на пръсти върху текстуриран предмет като малък камък или слушане на музика със сложни акорди.

Колкото и ефективен да е киселият бонбон за успокояване на периодични пристъпи на паника, той

не е лек за тревожност като цяло

Много експерти по психично здраве смятат разсейването за краткосрочно решение или дори за нездравословна „патерица“.

Използването предимно на сладки храни като бонбони за намаляване на симптомите на паника може да се развие в неадаптивен механизъм за справяне“, предупреди д-р Роберсън-Мур.

Ако страдате от редовни пристъпи на тревожност или паника, вместо да разчитате на кисела бонбонка потърсете помощ от специалист по психично здраве. Те може да ви препоръчат да опитате терапия с разговори, спорт, упражнения за внимание или комбинация от лечения.

Актуално

Избрано за вас