Кои са най-скъпите картини в света?

Снимка: AMAL Gallery Art Blog

Кои са най-скъпите картини в света?

Снимка: AMAL Gallery Art Blog
Сподели

Въпреки че някои художници напускат този свят в бедност, днес техните картини се продават за стотици милиони долари. През последните години конкуренцията между музеи, колекционери и инвеститори става все по-ожесточена, като всички се стремят да притежават най-забележителните шедьоври на великите майстори. Тези произведения не само достигат рекордни цени на търг, но и оставят трайна следа в съзнанието на зрителя със своята уникалност. Нека разгледаме кои са най-скъпо продадените произведения на изкуството до момента.

„Salvator Mundi“ от Леонардо да Винчи
Снимка: TOLGA AKMEN / AFP

Леонардо да Винчи, един от най-великите гении на Ренесанса, ни е оставил безценно художествено наследство, което и до днес вдъхновява и предизвиква възхищение. Сред неговите шедьоври особено място заема „Salvator Mundi“. Тя изобразява Христос като спасител на света, който благославя с дясната си ръка и държи кристален глобус в лявата.

Създадена около 1500 г., творбата е преминала през вековете, събирайки както възхищение, така и противоречия. През 2017 г. „Salvator Mundi“ бе продадена на търг за рекордната сума от 450 милиона долара от аукционната къща в Ню Йорк. Тази продажба я утвърди като най-скъпото произведение на изкуството в света, а купувачът – престолонаследникът на Саудитска Арабия – я добави към своята колекция.

Тази продажба повдига и до днешен ден много въпроси, особено относно автентичността на творбата. Тя е била представена като произведение на Леонардо да Винчи, но някои експерти продължават да се съмняват в нейната атрибуция. Независимо от тези спорове, не може да се отрече, че „Salvator Mundi“ е една от най-влиятелните произведения в историята на изкуството.

„Кога ще се омъжиш?“ от  Пол Гоген
Снимка: AMAL Gallery Art Blog

Френският живописец, скулптор и график Пол Гоген е основна фигура в постимпресионизма и предшественик на модерното изкуство, известен със своите безценни произведения. Неговият шедьовър „Кога ще се омъжиш?“ остава рекордьор по цена за най-скъпата картина на художника. През 2015 г. картината е продадена в Катар за астрономическите 300 милиона долара. Така тя се превръща в едно от най-скъпите произведения на изкуството в света и поставя Гоген сред най-високо ценените художници.

Тази поразителна композиция, изпълнена с ярки цветове и екзотични сюжети, отразява уникалното виждане на художника за изкуството по време на неговото пребиваване в Тайти. Картината изобразява две млади полинезийски жени и разкрива културните елементи на Френска Полинезия.

Интересно е, че след смъртта на художника картината е продадена само за 7 франка. През 2015 г. обаче тя е закупена от емира на Катар за впечатляващата сума от 300 милиона долара, доказвайки невероятната трансформация на нейния статус.

Алжирски жени“ от Пикасо 
Снимка: AMAL Gallery Art Blog

През 2015 г. картината на испанския художник Пабло Пикасо „Алжирски жени“ (Версия „О“) поставя нов световен рекорд за най-скъпо продадено произведение на изкуството на търг.  Тя достига цена от 179,4 милиона долара. Платното е продадено на търг от аукционната къща „Кристис“ в Ню Йорк на анонимен купувач, който наддавал по телефона. През май 2021 г. друга творба на Пикасо, „Жена, седнала до прозореца (Мария Тереза)“ е продадена за 103,4 милиона долара.

Цените на картините на Пикасо, особено от посткубисткия му период, варират в широки граници – от 200 000 до над 50 милиона евро. Тази ценова амплитуда се дължи на разнообразието и изключителното качество на творчеството му. Пикасо е един от малкото художници с няколко произведения, продадени за над 100 милиона долара.

„Портретът на доктор Гаше“ от Винсент ван Гог
Снимка: grandspeintres.com

„Портретът на доктор Гаше“ е една от най-емблематичните творби на Винсент ван Гог. Нарисувана през 1890 г., тя изобразява д-р Пол Гаше, който придружава художника през последните месеци от живота му в Вал д’Оаз, в северозападните покрайнини на Париж, Франция. Тази картина е ценно свидетелство за последния творчески период на Ван Гог и се отличава с присъствието на цветето напръстник. То е символ на надежда и успокоение, което също е алюзия за професията на лекаря и опита му да облекчи мъките на художника.

Автентичността на втория вариант на портрета е обект на спорове, като някои твърдят, че той е дело на самия д-р Гаше, който бил художник любител. Независимо от това, през 1990 г. „Портретът на доктор Гаше“ е продаден за рекордната цена от 82,5 милиона долара. С инфлацията тази сума се равнява на около 180 милиона долара. Така картината се превръща в едно от най-скъпите произведения на изкуството, продавани някога.

„Златната дама“ от Густав Климт
Снимка: AMAL Gallery Art Blog

„Портретът на Адел Блох-Бауер I“, известен като „Златната дама“, е създаден от австрийския художник Густав Климт между 1903 и 1907 г. Този портрет, част от „Златния цикъл“ на Климт, е направена по поръчка от Фердинанд Блох-Бауер, съпруг на Адел. Картината се характеризира със смелото използване на злато. To придава на изображението на жената иконографски характер и включва мотиви, вдъхновени от древноегипетското изкуство.

Това ценно произведение на изкуството е и символ на устойчивост. След като е конфискувано по време на Втората световна война, то е върнато на семейство Блох-Бауер от музея „Белведере“ във Виена. През 2006 г. картината е закупена от Роналд Лаудер на частен търг за рекордната сума от 135 милиона долара. Тази продажба утвърждава „Портретът на Адел Блох-Бауер I“ не само като емблематично произведение, но и като една от най-скъпите съвременни картини в историята на изкуството.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас