Кои са най-скъпите видове мед в света?

Снимка: Pixabay

Кои са най-скъпите видове мед в света?

Снимка: Pixabay
Сподели

Медът е наричан златен еликсир на природата. Той е пълен с антиоксиданти, ензими, витамини и други минерали. Колкото по-чиста е околната среда, толкова по-добро е качеството на продукта, който пчелите правят. Спрямо качеството и начина му на производства обаче цените могат да достигнат от стотици до хиляди долари за килограм. Кои са най-скъпите видове мед?

„Лайф Мел”

Процесът по изработката му е уникален. Медът се произвежда от

пчели, които се хранят със специална смес

и растат в контролирана среда, за да се осигури начин на опрашване без замърсяване. За тази цел се използва нектар от билки като сибирски женшен, ехинацея и котешки нокът, както и съставки като желязо, протеини и витамини. Резултатът е продукт от пчелен кошер, който има предимствата на чистия мед въз основа на терапевтичните билки и естествените съставки. Цената му за килограм е 465 долара. 

Мед от манука

Сертифицираният суров мед от манука се събира в определено време. Това се случва

от две до шест седмици в годината.

Кошерите се намират в отдалечени райони в Нова Зеландия. Стойността му достига 576 долара за кг. 

“Лудият мед”

“Лудият мед”, както го наричат местните, се събира веднъж годишно в скрита зона на Ламджунг (Непал). Появява се благодарение на най-голямата пчела в света – хималайската гигантска медоносна пчела.  Тя опрашва рододендроновите гори в Хималаите. Уникалните свойства на прашеца “Граянотоксин” също се прехвърлят в меда. Един килограм от него може да се намери за 820 долара. 

Пещерният мед

Любопитното за него е, че човешкият фактор  е минимален или почти никакъв, предаде БТВ. Този мед се извлича с помощта на рядък вид пчела, която

живее в тъмни пещери и се храни с лечебни билки.

Той съдържа минерали като калий, феноли, магнезий и антиоксиданти. Може да достигне до 1775 долара.

Елфически мед

Произвежда от пещерни пчели, по-специално в черноморския регион на Турция. Трудният процес по прибиране на „реколтата“ се извършва  включва двучасов преход, шестчасова разходка и много катерене. Събира се само веднъж годишно. За да го получите, ще трябва да дадете доста пари – 6800 долара за един килограм.

Актуално

Избрано за вас