Милиардер строи нов по-устойчив кораб „Титаник“

Снимка: Кадър от филма "Титаник"

Милиардер строи нов по-устойчив кораб „Титаник“

Снимка: Кадър от филма "Титаник"
Сподели

Австралийският милиардер Клайв Палмър обяви намерението си да построи нов, по-устойчив и луксозен „Титаник“. Той смята този проект за много по-интересен в сравнение с това „да стои вкъщи и да брои парите си“.

Палмър, чието богатство се изчислява на 4,3 млрд. долара, разкри в детайли за начинанието си пред журналисти в Операта в Сидни. Идеята му обаче беше посрещната скептично, защото вече е била представяна преди 10 години, отбелязва „Гардиън“.

Проектът ще бъде построен по поръчка на компанията на Палмър „Blue Star Line“, но бизнес магнатът признава, че все още не е ангажирал корабостроителница. Намеренията му за „Титаник 2“ бяха обявени за първи път преди почти точно 10 години на бляскава пресконференция в хотел „Риц“ в Лондон. На въпроси на журналисти тогава Палмър отговори, че проектът не е измама или пиар и увери медиите, че

има достатъчно пари да построи „Титаник” 10 пъти”.

Въпреки съмненията – работата по „Титаник 2“ все пак започва, но приключва през 2015 г. след спор с изпълнителите от китайската компания „Citic“ за заплащането. Палмър не се отказа и през 2018 г. наново даде старт на проекта, като тогава

обеща, че лайнерът ще започне да плава през 2022 г.

Сега той уточни, че забавянето се е наложило заради Covid пандемията и този път трябва да му се вярва, защото към настоящия момент „имам повече пари“.

Мотивацията зад „Титаник 2“ е доста прозаична, пише „Площад Славейков“. Палмър навършва 70 по-късно през март и не иска да умре „без да е направил нищо“:

„Мога да направя „Титаник“ и ще го направя. Много по-забавно е да направя това, отколкото да си стоя вкъщи и да броя парите си. В моя живот съм открил, че

всичко, от което човек се нуждае, е да бъде щастлив,

обичан, да има къде да спи нощем и с какво да се нахрани. Всичко останало отвъд това е илюзия – като да играеш голф“.

Палмър е уверен, че ще намери корабостроителница съвсем скоро. Плановете са работата да започне в началото на следващата година и корабът да е готов до 2027 г. Стойността на целия проект се изчислява на между 500 млн. долара и 1 млрд.

Съдбата на „Титаник“ е трагична – луксозният лайнер се удря в айсберг още при първото си пътуване през Атлантическия океан и потъва на 15 април 1912 г. Загиват около 1500 души пасажери и екипаж. Историята е митологизирана в романтичния филм на Джеймс Камерън от 1997 г., в който участват Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет.

Актуално

Избрано за вас