Пистолетите, с които Наполеон планирал да се самоубие, бяха продадени на търг

Снимка: Аукционна къща Osenat

Пистолетите, с които Наполеон планирал да се самоубие, бяха продадени на търг

Снимка: Аукционна къща Osenat
Сподели

Пистолетите, принадлежали на френския император Наполеон Бонапарт, с които той някога е възнамерявал да се самоубие, са продадени на търг за 1,69 млн. евро (1,4 млн. паунда).

Очакваше се оръжията, създадени от парижкия оръжеен майстор Луи-Марин Госе, да достигнат цена между 1,2 млн. и 1,5 млн. евро.

Те бяха продадени в аукционната къща Osenat, пише BBC. Tова се случи в непосредствена близост до двореца Фонтенбло, където Наполеон се е опитал да се самоубие след абдикацията си през 1814 г.

Продажбата на пистолетите идва, след като френското министерство на културата наскоро ги класифицира като национално богатство. Така износът им беше забранен.

Това означава, че френското правителство разполага с 30 месеца, за да направи предложение за откупуване от притежателя, чието име не се съобщава.

Пистолетите могат да напуснат Франция само временно.

Те са инкрустирани със злато и сребро и имат гравирано изображение на самия Наполеон в профил.

Твърди се, че е искал да ги използва, за да се самоубие през нощта на 12 април 1814 г. Причина е разгромът на армията му от чужди сили. Той означавал, че трябва да се откаже от властта.

Великият му оръженосец Арман дьо Коланкур премахва праха от оръжията и Наполеон вместо това приема отрова. Той обаче оцелява и по-късно подарява пистолетите на Коланкур, който от своя страна ги предава на своите потомци.

Вещите на Наполеон са изключително търсени от колекционери. През ноември една от трикорабните шапки, станали част от неговата марка, беше продадена за 1,9 млн. евро.

Френският лидер се завръща на власт през 1815 г. след изгнанието си на средиземноморския остров Елба, но след това е победен в битката при Ватерло.

Той умира през 1821 г. след второто си изгнание – този път на остров Света Елена в южната част на Атлантическия океан.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас