Балон ни отвежда на космическа вечеря в ресторант със звезда Мишлен

Снимка: Courtesy of Alchemist, SpaceVIP and Space Perspective

Балон ни отвежда на космическа вечеря в ресторант със звезда Мишлен

Снимка: Courtesy of Alchemist, SpaceVIP and Space Perspective
Сподели

Любителите на храната и Космоса скоро ще могат да се насладят на гурме вечеря в стратосферата. Ако са готови да платят почти 500 хил. долара за билет. По-малко от 24 часа след обявяването на пътуването тази седмица много хора вече питат къде могат да се запишат.

SpaceVIP, компания за луксозни космически пътувания, е наела датски готвач от ресторант със звезда Мишлен за

шестчасовото високотехнологично пътуване с космически балон,

което трябва да дебютира следващата година.

Расмус Мунк ще създаде менюто за шестимата гости. Те ще бъдат отведени на вечеря на над 30 000 километра над морското равнище. Ще хапват, гледайки изгрева – с wifi на борда, който им позволява да предават на живо преживяването към приятелите си у дома.

Менюто все още не е финализирано. В интервю за Bloomberg 32-годишният готвач каза, че иска ястията да бъдат иновативни като самото пътуване. Вдъхновение ще черпи от проучванията на Космоса през последните 60 години и тяхното въздействие върху обществото. Той е главен готвач в датския ресторант Alchemist, който беше класиран на пето място в справочника за най-добрите 50 ресторанта в света за 2023 г.

Въпреки солената цена, Мунк твърди, че има повече хора, които се интересуват от първата вечеря, отколкото могат да се поберат на космическия кораб. По негови думи планът е да се организират повече пътувания и да се намали цената по-късно, за да могат повече хора да се насладят на изживяването.

Космическият кораб, построен от Space Perspectives, не изисква обучение за пътниците или специално оборудване.

Капсула под налягане ще бъде повдигната от космически балон,

технология, разработена от НАСА, а не от ракета. Тестовите полети ще започнат следващия месец, съобщи БТВ.

SpaceVIP не е първият бизнес, който предлага възможност за хранене в Космоса. Миналата година базираната във Франция компания Zephalto обяви, че иска да предложи на хората възможността да се хранят на балон на ръба на стратосферата за най-малко 132 000 долара през 2025 г.

Актуално

Избрано за вас