10 неща, които никой не ви казва за бременността и бебетата

10 неща, които никой не ви казва за бременността и бебетата

Сподели

От момента, в който жената научи за бременността си, тя е изпълнена със смесица от емоции, вариращи от радост и вълнение до страх и опасения. И за съжаление, независимо колко проучвания или подготовка правите, не е възможно да се подготвите напълно за промените, които идват с превръщането ви в родител.

За да помогнем на бъдещите родители да се просветлят и информират, нека разгледаме някои интересни факти за бременността, раждането и новородените, които ще ви помогнат да се запознаете по-добре с целия процес.

Само 5% от бебетата се раждат на термина си

Макар да си мислите, че повечето бебета се раждат на датата на раждане, това не може да е по-далеч от истината. Повечето бебета се раждат в рамките на една седмица от датата на термина, но останалите се раждат или много преди, или много след това.

Въпреки че използваме деветте месеца като ориентир, наистина няма точна наука за това кога ще се роди бебето. Ето защо е важно да сте подготвени няколко седмици преди датата на термина и няколко седмици след нея.

Освен ако не правите цезарово сечение на точна дата, датата на раждане на бебето ви в крайна сметка ще остане неизвестна, докато не се случи.

Новородените имат и повече кости от възрастните

Възрастните имат 206 кости в тялото си, но бебетата се раждат с около 300. Това е доста повече. Защо е така? Защото с възрастта някои от костите в тялото им се срастват, така че броят им в крайна сметка намалява.

Костите на черепа са едни от основните кости, които се срастват с възрастта на бебето.

Бебетата чуват в утробата 

Друг интересен факт за новородените е, че те могат да чуват, докато са в утробата на майката. Те могат да чуват външни шумове, гласа на майка си и всякаква музика. Това често е причината да разпознават гласа на майка си след раждането си и да се чувстват толкова успокоени от него.

Обемът на кръвта ви се увеличава, когато сте бременна 

Когато сте бременна, обемът на кръвта ви се увеличава значително. Макар да е разбираемо, тъй като създавате нов човек, всъщност той се увеличава с 40-50%. Освен че помага на бебето да расте в утробата, той помага и за поддържането на допълнителния кислород, необходим за здравословна бременност.

Матката се разширява и то много

Това може да е очевидно, но може би ще се изненадате колко много се разширява матката по време на бременността. През първия триместър тя е с размерите на портокал, а през третия триместър може да е голяма колкото диня.

Освен това тя става и много по-тежка. В края на бременността може да тежи до два килограма. Като се има предвид, че обикновено тя тежи не повече от 28 грама, това е доста голямо увеличение на теглото.

Бебето е само една малка част от теглото ви

Наддаването на тегло е добре позната част от бременността, но макар да си мислите, че теглото е предимно на бебето, това не е съвсем вярно. Обикновено бебето е само около 8 килограма от това наддаване на тегло.

Останалата част идва от мазнини, протеини, амниотична течност, кръв, гърди и други телесни течности. Амниотичната течност е около два килограма, допълнителната кръв може да е четири килограма, плацентата е около килограм и половина, а допълнителните мазнини и протеини могат да съставляват от шест до осем килограма.

Бебетата могат да плачат в утробата на майката

Въпреки че не можете да ги чуете, е вярно, че бебетата могат да плачат в утробата. Изследванията показват, че бебетата се учат да реагират адекватно на негативни дразнители и по същество се упражняват за истинската ситуация. Тази практика може да включва имитиране на дихателните модели на плача, изражението на лицето и дори движенията на устата. Тя не продължава дълго и вокалният компонент на плача се развива едва след раждането, така че няма нужда да се притеснявате.

Гърдите ви могат да нараснат с до 3 размера на чашката по време на бременността

Промените в гърдите могат да бъдат един от най-ранните признаци на бременността, но знаете ли, че те могат да нараснат с до 3 размера по време на бременността? За някои това може да е един от забавните факти за бременността, но за други може да не е толкова добре дошло. Повишаването на нивата на хормоните води до промени в кръвния поток и задържането на течности, а с напредването на бременността тъканта на гърдите се подготвя за кърмене. Естрогенът и прогестеронът оказват особено влияние върху гръдната тъкан, както и пролактинът, който стимулира растежа на гърдите и производството на мляко.

Изгаряте повече калории

По време на бременността метаболизмът ви се забързва, за да отговори на нуждите на растящия плод. Всъщност бременните хора са склонни да изгарят приблизително два пъти повече калории от нормалното. Причината е, че бременността е едно от най-енергийно натоварващите постижения. Тя разширява границите на възможностите на човешкото тяло в много отношения. Включително и по отношение на количеството енергия, което можем да изразходваме.

Проучване установява, че количеството изразходвана енергия или изгорени калории по време на бременност е сравнимо дори с това на атлетите, занимаващи се с издръжливост. Може да не бягате маратони, но тялото ви трябва да компенсира допълнителните нужди на растящото бебе. Тялото ви не само ви поддържа, но и отглежда нов живот, а това изисква допълнителна енергия. Американската асоциация по бременност препоръчва увеличаване на калориите само с 300 калории на ден, за да се компенсират тези нужди.

Актуално

Избрано за вас