Проучване показва:1058 стъпки преднина на ден за пиещите кафе

Optimistic lady in light outfit walks outside. Modern girl in jeans, sneakers, glasses and beige jacket with backpack holds cup of tea at street..

Проучване показва:1058 стъпки преднина на ден за пиещите кафе

Optimistic lady in light outfit walks outside. Modern girl in jeans, sneakers, glasses and beige jacket with backpack holds cup of tea at street..
Сподели

Има много твърдения за това как кафето може да бъде полезно, или пък да вреди върху здравето на хората. Проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, посочва, че

има както предимства, така и недостатъци в консумацията на любимото ви капучино или лате

Изследователите открили, че хората, които пият кафе редовно, в крайна сметка правят средно

1000 стъпки повече на ден

в сравнение с въздържателите. Оказва се още, че любителите на кафето губят около 36 минути сън през нощта. Колкото повече кафе консумират, толкова повече сън губят.

Голяма част от нашите открития трябва да се считат за успокояващи. Нашите данни разкриват сложни и променливи ефекти, които сами по себе си са хетерогенни при отделните индивиди“, споделя пред Health д-р Грегъри Маркъс, водещ автор на изследването и професор по медицина в Катедрата по кардиология в Калифорнийския университет, Сан Франциско.

Надявам се, че хората ще използват тази информация, за да приспособят собствената си консумация на кафе, за да отговарят най-добре на собствените им склонности и здравни цели.

За да разберат по-добре непосредствените ефекти върху здравето от консумацията на кофеин, Маркъс и колегите му набират

100 човека в отлично здраве

от района на Сан Франциско, които са на средна възраст около 39 години.

Участниците носят Fitbits, които проследяват броя на направените стъпки през деня и качеството на съня им чрез монитор за глюкоза и устройства за електрокардиограма за проследяване на сърдечния ритъм. Всички участници са разпределени на случаен принцип да пият

толкова кафе, колкото искат

в продължение на два дни, а след това да се въздържат от кофеин в продължение на два дни. Този ритъм се спазва в продължение на две седмици.

Изследователите установили, че когато участниците са консумирали кафе, те са направили средно 1058 стъпки повече, отколкото в дните, в които не са посегнали към тонизиращата напитка. Но в тези дни те също понасят „удари“ в съня си и губят около

36 минути от времето си за сън

Д-р Маркъс обяснява, че кафето може да повлияе и на сърцето. В дните, в които участниците са консумирали повече от една чаша на ден, те са имали 50% по-голяма вероятност за преждевременни камерни контракции – допълнителни сърдечни удари, които започват в една от двете долни помпени камери на сърцето, също известни като вентрикулите.

 

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас