Комбуча – здравословният отговор на газираните безалкохолни

Healthy tea kombucha with lemon and cinnamon. Recipe for homemade Kombucha Summer bright background

Комбуча – здравословният отговор на газираните безалкохолни

Healthy tea kombucha with lemon and cinnamon. Recipe for homemade Kombucha Summer bright background
Сподели

Високите нива на пробиотични бактерии в хитовия напоследък ферменитрал чай комбуча имат множество ползи за здравето. Напитката оказва благотворно влияние на червата, психичното здраве, риска от инфекции и черния дроб. Все екстри, които най-оборотните газирани безалкохолни не могат да ни предложат.

Какво е комбуча

Комбуча е сладка, газирана напитка, направена от бактерии, мая, захар и чай. Обикновено има жълто-оранжев цвят и леко кисел вкус.

За да направи комбуча, човек може да ферментира подсладен зелен или черен чай със симбиотична колония от бактерии.

Здравословна алтернатива на газираното

През последните години хората започнаха да използват комбуча като здравословна алтернатива на конвенционалните газирани напитки.

Някои изследвания сочат, че комбуча, подобно на други ферментирали храни, е богата на пробиотици. Пробиотичните бактерии са подобни на полезните бактерии, които присъстват в червата.

 

Според Националния център за допълващо и интегративно здраве, има някои доказателства, които предполагат, че пробиотиците могат да помогнат при следното:

  • диария, свързана с употребата на антибиотици
  • възпалително заболяване на червата
  • синдром на раздразнените черва

Важно е да запомните, че тези ползи са свързани най-вече с пробиотични добавки, а не с храни и напитки, които съдържат пробиотици.

Бърза помощ при риск от инфекция

Когато комбуча ферментира, процесът произвежда оцетна киселина, която също присъства в оцета. Тя има мощни антимикробни свойства.

Други проучвания показват, че комбуча е антимикробен агент, което означава, че може да убива микробите и да помага в борбата с редица бактерии.

Това превръща напитката в бърза помощ при предотвратяване на инфекции, защото тя убива бактериите преди тялото да ги абсорбира.

Здраве на черния дроб

Комбуча съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата с молекулите в тялото, които могат да увредят клетките.

Някои изследвания гласят, че консумацията на богата на антиоксиданти комбуча може да помогне за предпазване от увреждане на черния дроб при животни, предизвикано от лекарства.

Това предполага, че комбуча може да играе роля в насърчаването на здравето на черния дроб и намаляването на чернодробното възпаление.

Понастоящем обаче няма доказателства, които да предполагат, че пиенето на комбуча е от полза за здравето на черния дроб при хората.

Как да си направим комбуча у дома

За да направите тази напитка у дома, можете да си направите собствен SCOBY (гъбата, която образува напитката комбуча), като загреете и смесите заедно вода, захар, черен или зелен чай и готова комбуча.

След като SCOBY е готов, оставете го да престои в подсладен чай на стайна температура за седмица или повече. Прикрепете кърпа върху горната част на буркана с ластик, вместо капак, за да позволите на бактериите да дишат.

Чаят ще бъде готова за консумация след 6-12 дни в зависимост от вкусовите предпочитания на човека; колкото по-дълго престои, толкова по-малко сладко ще стане.

Рискове

Важно е да внимавате, когато правите комбуча у дома, тъй като може да ферментира твърде дълго. Също така е възможно комбуча да се зарази, когато човек не я прави в стерилна среда.

Свръхферментацията или замърсяването могат да причинят здравословни проблеми, така че може да е по-безопасно да закупите специфичния чай от магазин, отколкото да я направите у дома.

Повечето комбучи съдържат големи количества добавена захар. Честото пиене на подсладени напитки може да повлияе отрицателно на здравето по много начини.

Например, пиенето на подсладени напитки може да доведе до наддаване на тегло, високи нива на кръвната захар и повишени нива на триглицеридите.

Актуално

Избрано за вас