Закуската – добър маркетинг или доказано здравословен съвет

Закуската – добър маркетинг или доказано здравословен съвет

Сподели

Хапнахте ли за закуска днес? Имате ли време за нещо различно от кефе на гладно, или малка въглехидаратна бомба под формата на баничка, докато хабите нерви в задръстването?  Какъвто и да е отговорът ви, важното е, че

сте отчели най-важното си хранене за деня

Наистина изборът да се нахраните, преди да отидете на училище, на работа, и въобще – да станете от леглото и да се сблъскате със света, си има своите предимства. Johns Hopkins Medicine споделят, че

закуската има много хранителни и физически ползи

Дава ви енергия, за да започнете деня, контролира глада и ви държи фокусирани върху текущите задачи. Повечето хора няма да кажат, че се чувстват най-добре сутрин, докато не са изпили поне чаша кафе.

Но откъде идва идеята, че закуската е най-важното ядене? Отговорът се крие в институция, която има някои неочаквано близки връзки с пазара на закуска – индустрията на зърнените храни.

През 1944 г. General Foods решава, че се нуждае от по-добър начин да пласира успешно своите запаси от зърнена закуска с гроздови ядки. Слоганът, на който се спрели, бил този, който се надявали да убеди американците колко е важно да се насладят на пълноценна закуска:

Закуската е най-важното хранене за деня

Кампанията на General Foods била масирана и агресивна и насърчавала идеята, че ако „закусите добре“, ще „вършите по-добра работа“. На американците се продавала идеята, че закуската, независимо дали е купа овесени ядки или купчина палачинки, не само ще доведе до по-добър ден, но и до по-добри „техни версии“ като цяло.

Въпреки че отдавна сме приели идеята, че закуската е най-важното хранене за деня, това не означава, че

индустрията на зърнените закуски  се е отказала да гарантира,

че американците продължават да пълнят купичките си със зърнени закуски за години напред. В крайна сметка обаче е добре винаги да закусвате пълноценно всеки ден – дори и да е мотивирано от маркетинга.

 

Актуално

Избрано за вас