Пет лесни трика за осъзнат сън

Пет лесни трика за осъзнат сън

Сподели

Какво точно е осъзнатият сън? Преживяването е метакогнитивно състояние, в което осъзнавате съществуването си в съня и понякога хващате юздитe, за да контролирате аспекти на случващото се. Множество експерти описват това състояние като нещо, което много хора могат да постигнат с продължителна практика.

Независимо дали се опитвате да сънувате своя първи осъзнат сън, или пък просто да увеличите честотата им, запомнете тези няколко съвета.

Изградете начин, по който да запомняте сънищата си

Преди да се впуснете в дербите на контролираните сънища, трябва да усвоите запомнянето им с лекота. „В основата на това е тренирането на припомнянето на вашите сънища.“, споделя Бенджамин Бейрд, професор изследовател в Тексаския университет в Остин. Първата стъпка към припомнянето на съня е изключително проста:

имайте желание това да се случи. Водете си дневник

Когато се събудите сутрин, вместо да посягате към смартфона си, вземете химикал и лист хартия, за да уловите остатъчните части от информация, които все още се въртят в главата ви.

Имайте рутина да се събуждате и да записвате всичко, което ви хрумне“,

казва Ребека Робинс, инструктор в Медицинското училище в Харвард. Не е нужно да купувате луксозен или пък скъп дневник или да записвате нещо конкретно, просто трябва да се придържате към него. С повторението може да започнете да си спомняте повече от сънищата си.

Открийте повтарящи се теми в сънищата ви

След като започнете да си водите дневник, следващата стъпка е да потърсите някакви

особени повтарящи се мотиви в сънищата ви.

Може да бъдат обвързани с природни елементи, чувства, сгради и локации. Вариантите са много. „Когато разпознаете тези общи теми, това ви дава конкретна цел за паметта ви“, казва Бейрд. Ако например в съня ви често се появяват сини балони, следващият път, когато видите такъв се замислете дали всъщност не сънувате. Можете ли например да го спукате?

Проследете логиката на съня

Стълби, които водят до никъде. Огромно морско свинче с коледна шапка. Падащи зъби, които се изсипват като монети от нечия уста. Въпреки че може да е трудно да се забележи в разгара на момента,

сънищата рядко следват логиката на реалността.

Ние не поставяме под съмнение реалността на тези неща, защото логическата част на нашия мозък е по-малко активна в този момент“, споделя Рафаел Пелайо,  лекар и професор по медицина на съня в Станфордския университет.

Събудете се рано и се върнете в леглото

Все още се борите да постигнете яснота в сънищата си? Бейрд препоръчва да се събуждате един час по-рано сутрин, да останете будни 30 минути, след което веднага да заспите. През краткия прозорец, в който сте будни, прекарайте това време в писане в дневника и фокусиране върху това, което искате да постигнете. „След като заспите отново, е много по-вероятно да имате осъзнат сън“, казва той. „Причините за това не разбираме напълно, но знаем, че е ефективно.“ Въпреки че не е идеално и да съществува възможността да объркате своят вътрешен часовник, трикът за събуждане и връщане в леглото може да ви помогне да успеете, ако другите стратегии не са плодотворни.

 

Актуално