Чудовището Скръб и как да се справим с него

Чудовището Скръб и как да се справим с него

Сподели

Скръбта е сложна емоция, която възниква от преживяването на загуба. Може да бъде причинена от широк спектър от събития, включително смърт на любим човек, тежка раздяла с гадже, уволнение или диагноза от тежко заболяване. Скръбта е универсално преживяване и може да бъде трудно да се ориентирате в него. В тази статия ще изследваме естеството на скръбта, как тя ни засяга и някои стратегии за справяне с нея.

Според Psychology today скръбта може да има пет нива.

Шок и неверие

Когато преживеем значителна загуба, може да изпаднем в шок. Да се борим упорито да приемем това, което се е случило. Да ни е трудно да повярваме, че нашият любим човек наистина го няма и отсъствието е необратимо.

Гняв

Не е необичайно да сте ядосани, след като сте преживели загуба. Чувствате, че животът е несправедлив и въпреки доброто ни отношение и морален компас сте получили удар под кръста от съдбата. И сте ощетени по някакъв начин.

Тъга

 Може би най-известният симптом на скръбта е тъгата. Може да изпитваме дълбоко чувство на загуба и може да се борите да намерите радост в нещата, които пред това травмиращо събитие са ви носили щастие.

Вина

 Може също да се чувствате виновни, след като сте преживели загуба. Може да се запитате дали сте направили достатъчно, за да предотвратите този драматичен развой на събитията. Или дали сте могли да направите повече.

Приемане

 Това не означава автоматично, че вече сте щастливи. Напротив, по-скоро сте приели факта, че това събитие, което ви е преобърнало емоционално, се е случило.

Скръбта може да окаже значително влияние върху живота ни. Може да засегне взаимоотношенията ни, работата ни  физическото и психическото ни здраве. Някои от начините, по които скръбта може да ни повлияе, включват:

Затруднено концентриране

Скръбта може да затрудни съсредоточаването върху задачи, като по този начин саботира работния процес, или да извършването на ежедневни дейности.

Социален блокаж

Може да откриете, че се оттегляте от социални ситуации и се изолирате от своите близки, приятели и дори семейство.

Повишен стрес

Скръбта повишава нивата на стрес, което със сигурност срива имунитета и рефлектира върху физическото ви здраве.

Депресия

Скръбта може да доведе до чувство на депресия, което затруднява екстремно намирането на радост в живота.

Докато мъката може да бъде предизвикателна емоция за навигиране, има стратегии, които могат да ни помогнат да се справим. Ето няколко съвета за справяне с широкопопулярната скръб:

Позволете си да чувствате

Важно е да си позволите да почувствате пълната гама от емоции, които идват. Потискането им може да затрудни преработването на загубата ви.

Потърсете подкрепа

Разговорът с приятели, семейство или терапевт може да бъде полезен, когато се справяте със скръбта. Също така може да бъде полезно да се свържете с други, които са преживели подобни трагедии чрез групи за подкрепа или онлайн форуми.

Погрижете се за себе си

Скръбта може да бъде изтощителна както психически, така и физически. Не забравяйте да се грижите за себе си, като спите достатъчно, храните се здравословно и се занимавате с дейности, които ви носят радост.

Бъдете търпеливи 

Скръбта си тръгва бавно и трябва да се заредите с търпение, за да издържите целия процес по здравословен начин. Дайте си време и не очаквайте да се почувствате „нормални“ за едно денонощие.

Помислете и за професионална помощ

Ако скръбта пречи на ежедневието ви, може да е полезно да потърсите професионална помощ. Терапевтът може да предостави ефективни методи, които да ви помогнат да се справите с това състояние на безтегловност и да си върнете поне частично усещането за нормалност.

Актуално

Избрано за вас