Когато стресът е по-голям от вас: Приземете се в момента

Когато стресът е по-голям от вас: Приземете се в момента

Сподели

Когато вълните от стрес заплашват да ви пометат като цунами, спрете за момент и рестартирайте. Досущ като компютъра и електронните ви джаджи, умът ви също има нужда от пренастройка и ново начало. Намерете начин да утихнете, за да чуете себе си.

Разходка, книга, хубава музика или чаша вино на зелено

Открийте това, което работи най-добре за вас и редуцира излишния шум в главата ви. Рестартът и моментното абстрахиране от даден проблем е това, от което се нуждаете, за да се измъкнете от състоянието си. Независимо дали става дума за спирала на тревожност, депресивна мъгла или токсична среда на работа и общуване.

Може би това няма да реши проблема напълно, но е добро начало. Когато рестартирате съзнанието си, можете да се заземите, да се върнете в момента и да намерите място за размисъл и действие. Ето как да го направите.

Какво е осъзнатост?

Осъзнатостта е действие, при което се намираш в настоящия момент, вместо да размишляваш върху миналото или настоящето. Освен това сте по-наясно с нещата, които усещате (чрез зрение, обоняние, слух, вкус и допир) и чувствате. Правите го без осъждане, а само с приемане.

Когато става въпрос за осъзнатост, повечето хора се сещат за медитация. И макар че тя определено е един от начините за постигане на осъзнатост, тя не е единственият метод.

Защо осъзнатостта е важна?

Понякога се оказвате под контрола на силни емоции. Стресиращите мисли поглъщат всичко останало и оказват влияние върху продуктивността, комуникацията и способността ви да се грижите за себе си. Като практикувате осъзнатост, можете да пренасочите фокуса си, да се закотвите в момента и след това да върнете зад волана – там, където са негативните мисли и чувства.

Пренастройването на съзнанието може да бъде полезно, когато:

– се борите с големи емоции;

– просто не се чувствате на себе си;

– не можете да спрете да размишлявате върху едно и също нещо;

– чувствате, че нещо не е наред, но не знаете какво;

– имате проблеми с фокусирането върху ежедневните си задачи;

– непрекъснато се тревожите за бъдещето или миналото.

8 начина за рестартиране на съзнанието

Вземете си душ. Истински душ, а не един от онези 10-минутни бързи душове, които правите на автопилот, преди да избягате някъде. Отделете време, за да изберете подходящата температура и да настроите атмосферата със свещи или музика. И когато сте там, опитайте се наистина да възприемете всички усещания: миризмата на измиващото средство за тяло, звука на водата, която се капе върху плочките, усещането, че шампоанът се размива под пръстите ви. За допълнителна стимулация на сетивата завършете душа със струя от много гореща или много студена вода. Завършете с успокояващ лосион или изключително пухкава пижама и ще започнете на чисто.

Раздвижете се. Ако искате да пренасочите съзнанието си, започнете с раздвижване на тялото си. Не е задължително да е интензивно (но може, ако искате). Леките движения като разтягане или ходене действат също толкова добре. Важното е да се съсредоточите върху начина, по който тялото ви се движи и усеща. Забелязвайте как мускулите ви се стягат, как сърцето ви бие, как дъхът ви се увеличава и намалява.

Вижте целия текст на obekti.bg

Актуално

Избрано за вас