Тофу – естествен анидепресант в чиния

Тофу – естествен анидепресант в чиния

Сподели

Тофу е продукт от соево мляко, чиито корени идват от Китай, но бързо става популярен в много страни в Азия. Считано е за евтин източник на протеин, пълен с основни хранителни вещества.

В зависимост от пресоването си,

тофуто се предлага в различни степени на твърдост,

както и във ферментирали, пушени и подправени форми. Хранителните вещества в тофу могат да стимулират здравето на сърцето, костите и когнитивната функция. 

Изофлавоните, органични съединения, известни като полифеноли, в тофуто помагат да поддържате сърцето ви здраво. Изследователите установяват, че яденето на поне една порция тофу на седмица намалява риска от коронарна болест на сърцето в сравнение с яденето на тофу по-малко от веднъж месечно.

Понижава нивата на холестерола

Известно е също, че тофу помага за понижаване на LDL холестерола („лош“ холестерол), както и умерено понижаване на триглицеридите и умерено повишаване на HDL холестерола („добър“ холестерол). Изследователите са анализирали 46 проучвания и са установили, че соята значително намалява „лошия“ холестерол с около 3% до 4% при възрастни.

Насърчава паметта и здравето на мозъка

Въпреки че изследването не е напълно ясно, някои доказателства сочат, че тофу и други храни на базата на соя помагат за подобряване на когнитивната функция – като памет и умения за решаване на проблеми.

Намалява риска от деменция и депресия

Според проучване консумацията на соеви продукти, може да помогне за намаляването на риска от деменция. Хората, които консумират големи количества соеви продукти, са имали половината от количеството лезии на бялото вещество – рисков фактор за болестта на Алцхаймер.

Фолиевата киселина, открита в тофуто, също може да има положително въздействие върху вашето психично здраве. Дефицитът на фолиева киселина е свързан с висок риск от депресия.

Облекчава симптомите на менопаузата

Соевият компонент на тофу може да има ползи за жени, преминаващи през менопауза. Изследователите открили, че добавянето на половин чаша соеви зърна към растителна диета с ниско съдържание на мазнини намалява горещите вълни, симптом на менопаузата, с 84%.

По време на периодите, водещи до и около менопаузата, количеството естроген в тялото ви намалява. Изофлавоните, открити в соята и тофуто, имитират ефектите на хормона естроген върху тялото.

Намалява риска от остеопороза

Калцият укрепва костите, а някои видове тофу са обогатени с калций. Силните кости са от съществено значение за предотвратяване на остеопороза. Състоянието на костите е често срещан страничен ефект от менопаузата поради намален естроген.

Рискове от яденето на тофу

Има някои неща, които трябва да знаете, ако решите да добавите тофу към вашата диета.

Алергични реакции

Имайте предвид, че соята е често срещан хранителен алерген, особено при малки деца. Алергичните реакции към соята обикновено се появяват при кърмачета и деца под три години. Но много деца превъзмогват соевите алергии по време на детството.

Възможни проблеми с щитовидната жлеза

Възможно е също да има известно безпокойство по отношение на продукти на основата на соя и недостатъчност на щитовидната жлеза за хора, приемащи лекарства за щитовидната жлеза. Някои изследвания обаче не са открили статистически значими промени във функциите на щитовидната жлеза на участниците след консумация на тези продукти.

 

Актуално

Избрано за вас