Белязан от зависимостта: Как Матю Пери покори Холивуд?

Белязан от зависимостта: Как Матю Пери покори Холивуд?

Сподели

Матю Пери е роден през 1969 г. в семейството на актьора Джон Бенет и съпругата му Сюзън Мари Лангфорд – прессекретар на бившия канадския министър-председател Пиер Трюдо. Актьорът често споделя, че по време на детството си се е чувствал изоставен и неразбран от своите родители, които са се развели, когато е бил едва на 1 година. Вследствие на решението им той израства, разкъсвайки се между Канада и Лос Анджелис. След като навършва 15 години

решава да се премести да живее с баща си

в преследване на професионални успехи на тенис корта.

Сериозната конкуренция обаче го принуждава да се откаже от спортната си мечта. Именно в този момент той открива актьорството, което го превръща в една от най-разпознаваемите звезди в днешно време.

Започва кариерата си още като тийнейджър – през 80-те и началото на 90-те години на миналия век се снима като гост в сериалите „Charles in charge“ и „Бевърли Хилс 90210″ и играе срещу Ривър Финикс във филма „Една нощ от живота на Джими Риърдън“, пише списание People.

Фото кредит: RON GALELLA, LTD./RON GALELLA COLLECTION/GETTY
Ерата „Приятели”

Оказва се, че любимецът на публиката Чандлър за малко е щял да бъде изигран от друг актьор. В свое интервю за предаването „Късна нощ със Сет Майърс” Пери споделя, че през 1994 г. (годината на заснемане на сериала „Приятели”) отчаяно си търсел работни ангажименти.

Заради своите финансови затруднения той решава да приеме роля в пилотен филм, разказващ историята на служителите на летището в Лос Анджелис през 2194 г. Лентата обаче така и не просъществува, което му отваря „вратичка” към комедийния сериал.

В мемоарите си, издадени през изминалата година – „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“, той си спомня, че седмици преди прослушването за „Приятели“ се е молил животът му да се промени.

„От нищото се оказа, че съм паднал на колене, затворил съм здраво очи и се моля. Никога преди не бях правил това“, добавя той. Молитвата му включвала: „Боже, можеш да направиш с мен каквото си поискаш. Само те моля да ме направиш известен“.

По-малко от месец по-късно актьорът става част от звездния екип на Кортни Кокс (Моника), Дженифър Анистън (Рейчъл), Лиса Кудроу (Фийби) и Дайвид Шуимър (Рос).

„Бог със сигурност спази своята част от сделката – но Всемогъщият не беше забравил и първата част от тази молитва“, твърди Пери, визирайки борбата си със зависимостите.

Лични демони

Когато Пери за първи път участва в „Приятели“ на 24-годишна възраст, зависимостта му от към наркотиците започва да излиза наяве. От мемоарите му става ясно, че проблемите му с алкохола пък датират още от тийнейджърските му години. Изпива първото си питие, когато е едва на 14 години, а алкохолизмът му се влошава допълнително с течение на времето.

1997 г. се оказва повратна в живота на актьора. Докато снима филма „Бързата работа”, в който си партнира със Салма Хайек, той

претърпява инцидент с джет, след който се пристрастява

към предписаното му обезболяващо – викодин, отбелязва BBC. Пери достига до момент, когато приема по 55 хапчета дневно и тежи под 60 кг.

„Можете да проследите траекторията на пристрастяването ми, ако измервате теглото ми от сезон на сезон – когато напълнявам, това е алкохол; когато съм слаб, това са хапчета. Когато имам козя брадичка, това са много хапчета“, изтъква той.

В мемоарите и интервютата си актьорът отделя специално внимание на своите колеги от сериала „Приятели”, асоциирайки ги със свое семейство.

„Те проявиха разбиране и бяха търпеливи. В природата, когато някой пингвин е болен или много ранен, другите пингвини го обграждат, подпират го и го разхождат, докато не може да ходи сам. Това направиха и за мен”, подчертава той. Пери вярвал, че

творческият му опит

от участието в „Приятели“ е спасил живота му.

Екипът на филма “Призовка за Сара” (2002 г.) обаче не подхожда със същото разбиране. След драстичното забавяне на лентата, вследствие от решението на Пери да се лекува в рехабилитационен център, той е изправен пред съда и се налага да заплати на екипа 650 000 долара.

Фото кредит: NBCUNIVERSAL/GETTY IMAGES
Битка със смъртта

В интервю през октомври 2022 г. Пери разкрива, че едва не е умрял на 49 години заради засилващата му се наркозависимост. Той разказа, че е прекарал две седмици в кома, борейки се за живота си, последвани от петмесечен престой в болница, след като дебелото му черво се е спукало от прекомерна употреба на опиати.

Когато Пери е приет за първи път в болницата,

лекарите казват на семейството му,

че има само „2% шанс да живее“.

Според информация на Variety актьорът често симулирал мигрена или други болки и  изисквал да му бъде направен ядрено-магнитен резонанс от различни лекари. Преди окончателното си възстановяване обичал да прекарва неделите си на огледи в различни домове, за да претърсва аптечките за хапчета.

Страхът от самотата и изолацията по време на пандемията от Cоvid-19 отново го принуждава да се обърне към наркотиците за спасение. Необмисленото му решение го води в клиника в Швейцария, където обаче отново симулира болки, за да получава по 1800 милиграма оксиконтин и кетамин дневно. Поставена по-късно инжекция с пропофол едва не слага край на живота му –

сърцето му спира да бие в продължение на 5 минути,

а в опит да го спасят лекарите му счупват 8 ребра.

Разтърсващите му срещи със смъртта в крайна сметка го е мотивират да изтрезнее. Пери разкрива, че през годините е ходил 15 пъти на рехабилитация и е похарчил цяло състояние в опитите си да се отърве от зависимостта – приблизително 9 млн. долара. За болезнените преживявания не спирали да му напомнят белезите от претърпените 14 операции, които същевременно обаче му давали и стимул да остане трезвен.

Отрезвяваща среща с Бог

Актьорът се отказва от пиенето, след като преживява среща с Бог.

„Това беше този яркожълт предмет, който стана всеобхватен. Вече не можех да виждам кухнята. Почувствах се обичан и разбран в компанията на Бог или нещо друго“, спомня си той.

Матю Пери решава да превърне помощта към хора, борещи се със зависимости, в своя житейска  мисия. Актьорът дори превръща една от къщите си в център за взаимопомощ за хора, борещи се със зависимости, който функционира до 2015 г.

„Когато умра, не искам „Приятели” да бъде първото нещо, което се споменава, а желанието ми помагам на другите”, пожелава си екранният Чандлър.

Пери беше открит мъртъв в джакузито си на 28 октомври. Обстоятелствата около смъртта му все още се изясняват.

Фото кредит: DAVID M. BENETT/DAVE BENETT/GETTY

Актуално

Избрано за вас