Звездата на „Приятели“ Матю Пети почина на 54-годишна възраст

Снимка: AFP/Getty Images/Frederick M. Brown

Звездата на „Приятели“ Матю Пети почина на 54-годишна възраст

Снимка: AFP/Getty Images/Frederick M. Brown
Сподели

Матю Пери, който изигра Чандлър Бинг в известния ситком „Приятели„, почина на 54-годишна възраст. Смъртта е потвърдена от капитан Скот Уилямс от отдел „Грабежи и убийства“ на полицейското управление в Лос Анджелис.

Полицията в Лос Анджелис разследва смъртта на Пери, съобщава източник от правоохранителните органи пред CNN. Понастоящем няма подозрения за непредумишлено убийство, но инцидентът продължава да се разследва от отдела за грабежи и убийства на полицията в Лос Анджелис.

Пери е починал вследствие на удавяне в дома си в Лос Анджелис в събота, съобщава Los Angeles Times, позовавайки се на източници от правоохранителните органи. Според неофициални източници това се е случило в джакузито му.

„Съкрушени сме от кончината на скъпия ни приятел Матю Пери. Матю беше невероятно талантлив актьор и неизменна част от семейството на Warner Bros. Television Group“, се казва в изявление на Warner Bros. Television Group до CNN. „Влиянието на неговия комедиен гений се усещаше по целия свят, а наследството му ще продължи да живее в сърцата на толкова много хора. Това е един сърцераздирателен ден и ние изпращаме обичта си на семейството му, на близките му и на всички негови предани фенове.“

Говорителят на пожарната служба в Лос Анджелис Брайън Хъмфри заяви пред CNN, че в 16:07 ч. е постъпило обаждане на телефон 911 за спешен случай на спасяване от удавяне, без да става ясно къде – джакузи, басейн, вана.

Матю Пери на 2022 GQ Men Of The Year Party на 17 ноември 2022 г. в Западен Холивуд, Калифорния. / Фото кредит: Gregg DeGuire/FilmMagic/Getty Images
Началото 

Роден в Уилямстаун, Масачузетс, в семейството на баща актьор и майка журналистка, Пери отива да живее с нея в Отава, Канада, като малък, след като родителите му се разделят.

Когато пораства, той преследва страстта си към тениса и става най-добрия тенисист в Канада. Подобно на баща си, по-малкият Пери също развива интерес към актьорството. Това се случва след като се премества да живее с него в Лос Анджелис, когато е тийнейджър.

Първата роля, която получава, е в драмата „240-Робърт“ през 1979 г. Оттам нататък получава и други малки роли в предавания, сред които „Чарлз в шефство“, „Сребърни лъжици“ и „Шоуто на Трейси Улман“.

Първата му филмова роля е още в гимназията, когато играе срещу Ривър Финикс във филма от 1988 г. „Една нощ от живота на Джими Риърдън“. Година преди излизането на филма Пери се снима в ситкома „Second Chances“ (по-късно преименуван на „Boys Will Be Boys“). Той разказва за мъж, който умира и се връща на земята, за да наставлява по-младото си аз, изиграно от Пери.

Сериалът не успява да намери своята публика, но Пери продължава да получава по-значими роли в телевизионни проекти. Сред тях са „Growing Pains“, „Who’s The Boss“ и „Beverly Hills, 90210“.

Славата на „приятел“

Известността му обаче се дължи на ролята на приветливия и саркастичен Чандлър в ситкома „Приятели“ през 1994 г.

Ролята му донесе номинация за „Еми“ през 2002 г. Той се радва и на четири други номинации за престижната награда за телевизионна актьорска игра, включително две за ролята на Джо Куинси в „Западното крило“.

В „Приятели“ Пери участва заедно с Кортни Кокс, Мат Лебланк, Дейвид Швимер, Дженифър Анистън и Лиза Кудроу в комедията за сплотена група приятели, живеещи в Ню Йорк.

Фото кредит: Reisig & Taylor/NBCU Photo Bank/Getty Images

Сериалът се превръща в неизменна част от програмата на NBC „Must-See TV“. Той постига рядко срещано ниво на слава в телевизията или някъде другаде. Извън екрана актьорите стават също толкова близки, колкото и героите им в сериала. Те са известни с това, че се договарят заедно да станат едни от най-високоплатените актьори в телевизионен сериал по онова време.

Сериалът помага за развитието на кариерата на Пери и скоро той получава роли на големия екран във филмите „Fools Rush In“ от 1997 г., „Almost Heroes“ от 1998 г. и „The Whole Nine Yards“ от 2000 г.

Макар че „Приятели“ е най-известният му сериал, Пери участва и в „Студио 60 на Сънсет Стрип“, „Мистър Съншайн“ и „Странната двойка“.

Мемоарите на Пери

През ноември 2022 г. той публикува мемоари, озаглавени „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо: мемоари“.

В него Пери разкрива, че злоупотребата му с опиати е довела до разкъсване на дебелото черво, когато е бил на 49 години. Лекарите му дават два процента шанс за оцеляване, пише той. Актьорът е в кома в продължение на две седмици, последвани от още месеци в болницата. Той се нуждае от 14 операции, за да възстанови всички коремни увреждания и призна, че през годините е ходил 15 пъти на терапия с надеждата да се отърве от наркотичната си зависимост.

„Това, с което съм най-изненадан, е моята устойчивост“, каза той пред People миналата година във връзка с книгата. „Начинът, по който мога да се възстановя след всички тези мъчения и ужаси. Исках да разкажа историята, въпреки че е малко страшно да споделиш всичките си тайни в книга, не съм пропуснал нищо. Всичко е там.“

Пери е откровен за борбата си със зависимостта, с която се бори дори в разцвета на кариерата си.

„Вземах по 55 викодина на ден, тежах 128 килограма, бях в „Приятели“, които се гледаха от 30 милиона души – и затова не мога да гледам сериала, защото бях брутално слаб“, казва Пери в интервю за CBC миналата година. „Пиене, опиати, пиене, кокаин“, казва той. Пери споделя, че никога не е гледал сериала, защото е знаел как изглежда.

Матю Пери на 30-ите годишни награди People’s Choice Awards в неделя, 11 януари 2004 г., в Пасадена, Калифорния. / Фото кредит: Mark J. Terrill/AP

Пери започва да се среща с литературния мениджър Моли Хървиц през 2018 г., а двойката се сгодява през 2020 г. Те прекратяват годежа си през 2021 г., като Пери казва в изявление по това време: „Понякога нещата просто не се получават и това е едно от тях. Пожелавам на Моли всичко най-добро.“

Трибюти

Потвърденият акаунт в Инстаграм на „Приятели“ публикува прочувствена почит към Пери в събота вечер, като написа: „Съкрушени сме да научим за кончината на Матю Пери. Той беше истински дар за всички нас.“

Маги Уилър, която в сериала играеше приятелката на Чандлър – Джанис, написа в своя Instagram: „Каква загуба. Ти ще липсваш на света, Матю Пери“, продължи тя. „Радостта, която донесе на толкова много хора през твърде краткия си живот, ще продължи да живее. Чувствам се толкова благословена за всеки творчески момент, който споделяхме“.

Селма Блеър, която също участваше в „Приятели“, нарече Пери „най-старото си момче приятел“ в своя Instagram. „Всички ние обичахме Матю Пери, а аз особено. Всеки ден. Обичах го безусловно. И той мен. И аз съм съкрушена. С разбито сърце. Сладки сънища, Мати.“

Майкъл Рапапорт, който изигра Гари в четири епизода на сериала, написа в X (бивш Twitter), че Пери е бил „Винаги толкова мил, готин, хладнокръвен и талантлив“. Той добави: „Ти си част от американската култура и ще живееш вечно.“

Колегата на Пери от „Странна двойка“ Ивет Никол Браун написа в X, че „семейството на сериала претърпя голяма загуба днес. Целият свят на развлеченията също.“

Тя също така написа, че Пери е бил сладур, който заслужавал повече спокойствие в този живот. „На 54 години е твърде млад, за да си отиде“, пише още тя.

Фото кредит откриваща снимка: AFP/Getty Images/Frederick M. Brown

Актуално

Избрано за вас