Никога не е късно да станеш за резил, освен ако не си Мадона

Никога не е късно да станеш за резил, освен ако не си Мадона

Сподели

„Няма да бъда щастлива, докато не стана по-известна от Господ“. Думите са на Мадона – брутална, скандална и противоречива жена с религиозен псевдоним, която преобърна музикалния свят още в зората на MTV.

Жената, която макар през последните четири десетилетия да

се разсъблече пред всички, не значи, че е разкрила и „сантиметър от душата си“.

Певица, актриса и фитнес инструктор, днес поп кралицата е сред най-богатите и влиятелни жени в музикалния шоубизнес.

Титлата си на музикален гений и в същото време хитра комерсиална кучка, Мадона извоюва целувайки с език Бритни Спиърс до най-съвременната ѝ колаборация с британеца Сам Смит и техния общ „Vulgar”.

Следващия месец 64-годишната певица тръгва и на турне.

„Celebration Tour“ ще започне от Ванкувър, ще обиколи Северна Америка и ще стигне до Европа. Само за Лондон има шест дати. Глобалното турне ще обхване музиката на иконата от 80-те, от 90-те, от 2000-те до днес!

От девица през звезда до суперзвезда

Бас ловя, че тийновете на 80-те ще се изсмеят при мисълта, че Мадона някога е била девица. Това със сигурност е било така за някакъв кратък период от време в края на 50-те години в околностите на Детройт.

Мария Луиз Вероника Чиконе, приела за псевдоним майчиното си име Мадона, още от дете е на мнение, че

светът е нейн, че това е нейното опитно поле и може прави да каквото си поиска.

До излизането на третия ѝ студиен албум “True blue“ от 1986 година, който категорично я превръща от звезда в суперзвезда, изтича доста вода.

Още през 1979 година тя се е запознала с Жал-Пол Готие в Париж, но тогава Мадона е просто танцьорка от Ню Йорк, а не Едит Пиаф. Някъде из клубовете на „голямата ябълка“ среща Стив Брей, с когото създават “Express yourself” и “Papa don’t preach”, които малко по-късно ще превъртят музикалните класации.

„Madonna” от 1983 година слага началото на култа към звездата, а годината по-късно “Like a virgin” тотално го бетонира.

Едноименният сингъл оглавява американските музикални класации.

В този албум е и вторият сингъл “Material girl” (Материалното момиче) – синоним, с който пресата започва да я свърза и до днес. Особено на фона на горещата все още новина, че

певицата е излязла на печалба от продажбата на имението си в Хидън Хил, Калифорния,

което преди две години купи от колегата си The Weeknd.

По-рано тази година „Like a Virgin“ влезе в Националния звукозаписен регистър на Библиотеката на Конгреса на САЩ, което му даде

статут на съкровище.

“True blue“, когото певицата посвещава на тогавашния си съпруг Шон Пен, е

албумът, който я изстрелва в космоса.

Основна заслуга има песента за тийнейджърската бременност “Papa don’t preach”, написана от Брайън Елиът.

Песента предизвиква одобрението на критиците, като същевременно има и поляризиращо въздействие по онова време, тъй като някои критици смятат, че тя подкрепя тийнейджърската бременност, докато групите против абортите смятат, че песента е в унисон с техните възгледи.

„Тя просто се вписва точно в моя личен „zeitgeist” (дух на времето) на противопоставяне на мъжките авторитети. Независимо дали става дума за папата или католическата църква, или за баща ми и неговите консервативни, патриархални разбирания“, казва Мадона пред Rolling Stone през 2009 г. за това защо песента има естествено място в репертоара ѝ.

След съпруга идва ред на майката и логично „Like a prayer” от 1989 година.

Мадона го записва в памет на своята покойна майка и бързо продава повече от десет милиона копия, което моментално го прави четворно платинен в Щатите.

В следващите седем години Мадона продължава уверено да скандализита не само Америка, но и света, включително Ватикана. Раждането на дъщеря ѝ Лурдес Леон – Лола бележи 1996 година и заедно с последвалия “Ray of light” албум носи вкъщи три награди „Грами“.

В настъпването на новото хилядолетие Мадона влиза и в необятния свят на интернет. Обложката на „Music” с каубойската шапка и деним риза вероятно все още се търкаля в автомобилната жабка, макар отдавна музиката да не идва само от CD-та.


През 2003 година Мадона се появява като Че Гевара за „American life“ и обявява революционния си период. Това е моментът, в който певицата ѝ екипът ѝ удрят пиратското точене на песните ѝ от интернет.

Две години по-късно, втръснало ѝ от ремикси, вече в диджей настроение Мадона се впуска в клубаната музика с “Confession on a dance floor“, който ѝ носи награда БРИТ и едно от най-успешните турнета на звездата.

Албумът от “Hard candy” от 2008 година

в България го усетихме година по-късно, но пък по възможно най-лепкавия и сладък начин.

Според тогавашните вестници звездата е събрала над 50 хиляди души на националния стадион в София. Църквата призовава младите и изобщо обществеността да стоят далеч от тази поквара.

От тогава в историята Мадона записва още три албума – „MDNA“ от 2012 г., „Rebel Heart“ през 2015 г. и „Madame X“ от 2019 г.

След този бърз спринт през дискографията на кралицата, обръщаме поглед към безброините ѝ трансформации, простиращи се до там, че на тазгодишната церемония по връчване на наградите „Грами“ много от феновете на звездата не можаха да я познаят.

Макар винаги да е била в обсега на медиите и папараците отвъд Океана, в последните няколко години публичните ѝ изяви са рядкост, но затова пък редовно

радва почти 19 милиона последователи в Instagram.

Сигурно е някакъв „период на завръщане“, защото тази седмица певицата триумфира в Billboard с най-новата си колаборация с The Weeknd и Playboy Carti – а именно със сингъла, озаглавен „Popular“.

Години наред тя отсъстваше от класациите Hot 100 и Digital Song Sales, което може да се тълкува само като категорично затвърждаване на музикална сила, с която трябва да се съобразяваш.

За последен път Мадона присъстваше в радиокласацията Pop Airplay през 2015 г. със сингъла „Living For Love“, който достигна 38-о място. При това последният път, когато тя се изкачи още по-високо, беше три години по-рано, когато албумът ѝ „MDNA“ роди две успешни песни. „Give Me All Your Luvin'“, с участието на Ники Минаж и M.I.A., достигна № 24, последвана от „Girl Gone Wild“, която се изкачи до № 38.

Любов ми дай, 64-годишната кралица на поп музиката си пада по атлети ненавършили 30.

Шон Пен, Гай Ричи и Карлос Леон са част от мъжете, изиграли важна роля в живота на певицата, за които пресата може да каже доста. В последните години обаче Мадона е в компанията на доста по-млади от нея мъже.

Според последните папарашки конспирации, 29-годишният треньор по бокс Джош Попър е най-новото ѝ гадже. Историята на този романс идва непосредствено, след като певицата прекрати връзката си с 23-годишния Андрю Дарнел, който искал да излиза с жена, по-близка до възрастта му.

В продължение на три години пък тя излизаше с беквокала Ахламалик Уилямс, който също не бе прехвърлил 30-те години.

Мадона и 29-годишният треньор по бокс

Явно с новата ѝ изгора няма да става дума за „Секс“, която книга е вписана в Рекордите на Гинес като най-бързо изкупената от книжарниците книга за 1992 година. Това заключение идва от факта, че

Мадона принуди младия боксьор да подпише споразумение, което го задължава да не разкрива тайни от спалнята на звездата.

„Никой не контролира имиджа си повече от нея. Всички, които работят по предстоящото ѝ турне, трябваше да подпишат декларация за неразкриване на информация, преди изобщо да се явят на прослушване – същото важи и за гаджетата!“, казват от екипа на Мадона.

Четете още:

Лурдес Леон нарече майка си Мадона „маниачка на тема контрол“

Мадона поддържа форма с ащанга йога и макробиотична диета

Актуално

Избрано за вас