Кои са 10-те неразгадани загадки на изкуството? (Част 2)

Снимка: MARTIN BERNETTI/AFP VIA GETTY IMAGES

Кои са 10-те неразгадани загадки на изкуството? (Част 2)

Снимка: MARTIN BERNETTI/AFP VIA GETTY IMAGES
Сподели

Събота вече е тук, което означава само едно. Дойде времето да ви запознаем и с втората част неразгадани загадки на изкуството. Затаете дъх, ще се „разходим“ до Стоунхендж, Великденските острови, Бостън и Перу.

Стоунхендж

Този подреден по любопитен начин каменен монумент от векове предизвиква недоумение у учени, археолози и историци. Неяснотите около внушителните му размери и тяхното местоположение обаче стават причина за появата на различни спекулативни теории. Едни от най-популярните от тях гласят, че Стоунхендж е бил кръг за призоваване на извънземни, гробище или дори структура, създадена от магьосника Мерлин.

Снимка: Getty Images
Линиите в пустинята Наска

Линиите, изрисувани в пустинята Наска, Перу изглеждат като произведение на изкуството. Гледайки ги от земята, човек би могъл да се заблуди, че те представляват най-обикновени линии. От птичи поглед обаче могат да се различат поредица от символи, формиращи фигури на животни. Линиите се появяват в периода между 500 г. пр. н. е. и 500 г. сл. н. е. Самият мащаб на тези рисунки ги прави фантастични. Предназначението им обаче все още е пълна загадка. Според някои теории те са създадени от извънземни, а според други – от самите живущи в Наска като календар за запомняне на важни дати.

Великденски остров

Монолитните глави, разположени на Великденския остров, не могат да бъдат пропуснати. Те датират от 13-16 век и са създадени от рапа нуи – полинезийско племе, което живее на острова.

Те наброяват почти 900 като повече от половината от тях са разположени върху каменни платформи, които обграждат крайбрежието на острова. Теглото им варира от 80 до 145 тона.

Снимка: Getty Images
Мистерия с 10 млн. долара награда

През 1990 г. от Бостънския музей „Изабела Стюарт Гарднър“ са откраднати тринадесет творби на няколко известни художници като Рембранд и Моне. Те са оценени на 500 милиона долара.

За тяхното откриване се предлага парична награда. Липсата на улики около обира и до ден днешен прави разгадаването на загадката невъзможно.  Дори разследването на ФБР не е имало успех.

Картината, която избяга, „танцувайки“

Последната ни загадка е свързана с творба на Едгар Дега, изобразяваща танцуваща жена.  След като е транспортирана до САЩ, за да бъде опазена по време на Втората световна война, тя е продадена на Хюгет Кларк около 1955 г. – богата, но затворена дама. Картината мистериозно изчезва от апартамента ѝ. Тя се появява отново няколко години по-късно и е продадена на Хенри и Марион Блох от анонимен мъж.

Когато Кларк научила за това, тя искала да предприеме правни действия, но нещата се объркали, тъй като така и не съобщила, че е открадната. ФБР така и не успява да разбере как е изчезнала картината.

Актуално

Избрано за вас