„Бийтълджус, Бийтълджус“… Бийтълджус

Снимка: Warner Bros.

„Бийтълджус, Бийтълджус“… Бийтълджус

Снимка: Warner Bros.
Сподели

„Бийтълджус, Бийтълджус“ и…още веднъж Бийтълджус!!! Само най-заклетите киномани знаят какво се случва, когато кажеш името му три пъти. А останалите…предстои да разберат много скоро в киносалоните, тъй като режисьорът Тим Бъртън реши да изрече тези думи и отново да се обърне за помощ към любимия на всички шантав био екзорсист на свободна практика цели 36 години след неговата първоначална поява на екран през 1988г.

Снимка: Warner Bros.

Майкъл Кийтън отново се превъплъщава в най-забавния и ексцентричен образ в своята филмография. Сега, емблематичният му герой е готов за нови приключения. Те шеговито, с лека доза черен хумор,  ще ни покажат, че задгробния живот никак не е скучен,

особено в компанията на няколко поколения Дийтс-любимото семейство на Бийтълджус.

Не знаете кои са те ли?! Нека върнем времето малко назад, като набързо ви разкажа какво се се случва в първия филм. Това са знания, които, повярвайте ми, бихте искали да имате преди да се запътите към киното. Само така ще забележите симпатичните и носталгични детайли, които Бъртън скрива във всеки кадър.

Снимка: Warner Bros.

Оригиналната лента започва с историята на  Адам и Барбара( младите Адам Болдуин и Джина Дейвис), които загиват в автомобилен инцидент. Изведнъж те връщат като духове в своята къща, за да разберат, че тя е продадена на семейство от Ню Йорк- Чарлз, Дилия и Лидия Дийтс. Шокирани и притеснени, починалите се опитват да прогонят новодошлите с всякакви трикове, но без успех. Те прибягват до помощта на Бийтълджус, който след поредица от щуротии, успява да привлече вниманието на семейството. Но все още има един проблем…или пък решение.

Никой не може да ги чуе, никой не може да ги види…, освен малката Лидия (Уинона Райдър),

чието любопитство не спира да я води към загадките на отвъдния свят. Във втората част тя се завръща малко по-пораснала(има няма 36 години). Първите кадри от новата лента я представят като водеща на хитовото телевизионно предаване „Къщата на духовете“, където тя говори на публиката за различни паранормални явления. В шоубизнеса с нея е и Рори, неин партньор и…предполагаем годеник, който основно използва нейната слава.

Завръзка за сюжета е завръщането на семейството в емблематичната къща на духовете за погребението на бащата Чарлз, загинал при нападение от акула. Освен с дъщерята Лидия и съпругата Дилия (Катрин О’ Хара), новият филм нямаше да бъде същия без образа за на още една буйна тийнейджърка в рода на Дийтс- непокорната Астрид. В ролята е талантливата Джена Ортега, която работи заедно с Бъртън по хитовия  сериал на Netflix „Wednesday“.

Наскоро загубило баща си и отегчено от, безумните в нейните очи, приказки на майка си за духове и паранормални усещания, момичето решава да избяга от странностите в своето семейство. Но една разходка из малкото и странно градче ще променят представите и за реалността завинаги.

Клишето „Не вярвай на  момчета“ се оказва истина…,особено ако не са сред живите
Снимка: Warner Bros.

Естествено, в основата на всички проблеми е момче. Когато Астрид се запознава с местно момче на име Джереми Фрейзър, тя няма и представа за страховитите тайни, които пази той и, че много скоро това ще я въвлече в огромна опасност. От приятелска среща, нощта на Хелоуин се превръща в приключение на живот и смърт. В такива случаи може да помогне само едно име.

Знаете за кого говоря…,с „Б“ започва.

Уплашената майка Лидия предусеща опасността и е принудена да се обърне за помощ  към стария си познайник. Като част от сделката, той я кара да се омъжи за него. Сватба, която ексцентричния био екзорсист чака още от първия филм. В този филм всичко се дължи на детайлите. В този случай, дори роклята на Райдър беше същия модел, като тази, която облича като 16-годишна през 1988г.

Снимка: Warner Bros.
Тим Бъртън има някакво странно влечение към сватбите и по-точно към булките. 

Случайност или не, в творчеството на Бъртън има две основни теми и образи- зомбита и булки. Най-яркият пример е в анимацията „Булката труп“  Филмът изследва теми за любовта, загубата и задгробния живот. Най-вероятно той използва тези фигури като символ на очарованието към неизвестното и мистериозното. Неговата уникална гледна точка и способността да съчетае хумор и ужас правят филмите му толкова завладяващи.

Просто за разкош…
Снимка: Warner Bros.

„Битълджус, Битълджус“ ще бъде запомнен и с участието на друга фатална дама- великолепната Моника Белучи. Нейната роля е кратка и на пръв поглед не оказва особено влияние на сюжетната линия, но кой се оплаква от доза сексапил на кино екрана. Ценителите на женската красота ще бъдат впечатлени още от първите кадри с нейно участие, които част по част показват сглабянето на перфектното женско тяло. Божествената муза на Тим Бъртън играе бившата съпруга на Бийтълджус Долорес, която броди из подземния свят в черна булченска рокля, търсейки отмъщение, като поглъща всяка душа, която се изпречи на пътя ѝ.

Снимка: Warner Bros.

Ако до преди седмица сте се чудили какъв филм да гледате със семейството и приятелите си на Хелоуин, то вече няма за какво да се притеснявате. „Бийтълджус, Бийтълджус“ пристигна точно навреме за планирането на един изключително забавен и вълнуващ филмов маратон в деня, в който да виждаш духове е съвсем нормално. Кой знае? Този филм може да ви вдъхнови и за избора на оригинален костюм, с който да изненадате всички наоколо. 

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас