„Лоши момчета: Всичко или нищо“ – краят на една ера или новото начало?

Снимка: Sony Pictures

„Лоши момчета: Всичко или нищо“ – краят на една ера или новото начало?

Снимка: Sony Pictures
Сподели

Преди цели двадесет и девет години младият режисьор Майкъл Бей ни запознава със две луди глави, носещи изключителна харизма – детективите Майк Лаури и Маркъс Бърнет, или по-известни още като Лоши момчета.

Американската продукция е постигнала забележителен успех на световния пазар, въпреки че е получила смесена оценка от кино критиците. Днес нашите любими бунтари, изиграни от  Уил Смит и Мартин Лорън се завръщат на големия екран,

за да изпълнят своята най-опасна и лична мисия в ,,Лоши момчета: Всичко или нищо”.
Снимка: Sony Pictures

Новата екшън комедия от поредицата разкрива едновременно силната воля и уязвимостта на дългогодишните приятели и колеги. Тяхната цел е

да изчистят името на вече покойния си капитан от полицията в Маями,

обвинен в сътрудничество с наркотрафиканти в продължение на години.

По време на сватбеното парти на заклетия ерген Майк Лаури и очарователната Кристин, неукротимия Маркъс получа сърдечен удар. Изпада в кома и получава видение. Така той получава знак, че го очакват големи предизвикателства.

Малко след като излиза от болницата, той и неговия партньор, получават една от най-важните мисии в тяхната кариера. Те намират лично видео съобщение, заснето от лейтенант Хауърд записано малко преди неговата смърт. Той ги предупреждава:

„Не се доверявайте на никого.

Така двамата се впускат в търсене на справедливост и много скоро осъзнават, че са се забъркали в голяма каша. Откриват, че в случая, който разследват, са замесени вътрешни хора от полицията на Маями. Така за нула време от издирващи, те се превръщат в преследвани, и дори издирвани от закона. Ще успеят ли и този път да се измъкнат и каква цена ще трябва да платят?

В тази битка за оцеляване, лошите момчета са изправени пред много изпитания, които ще ги накарат да направят трудни избори.

 Централната тема, която беше извадена на преден план в филма беше семейството.

Потъвайки в динамиката на екшън сцените и хумористични ситуации, създадени от главните герои, забелязваме някои познати лица. Първото е на Армандо, син на Майк Лаури, които за първи път се появава в предишния филм от поредицата.

В „Лоши момчета: Всичко или нищо“ можем да проследим еволюцията на отношенията на баща и син. Oт врагове, те се превръщат в сплотен екип. На пръв поглед можем да кажем, че Армандо се опитва се да изкупи грешката си от „Лоши момчета завинаги“.

Може би си спомняте, във филма през 2020, синът на Лаури работи за едното звено на картела и застреля капитан Хауърд по заповед на майка си или бившата на Майк – Изабел.

От предишните филми на „Лоши момчета“ разбираме, че след терористичните атаки от 11 септември 2001, членовете на американската вътрешна сигурност са започнали да работят с картела за защита на границите на държавата. След това част от този екип формира

своя собствена група, с цел печалба от търговия с наркотици.

В отбора на Лошите момчета се присъединяват и тактическата групата AMMO на Маями начело със двойката Кели и Дорн, в ролите на Алексаднър Лудвиг и Ванеса Хъджинс. Можем да забележим и че на мястото на капитан Конрад Хауърд, застава Рита Секада. Тя има ключова роля по пътя на борбата за справедливост, разкривайки, че нейният годеник е къртицата.

Паралелно с това, срещаме отново голямото семейство на детектив Маркъс Бърнет, както ѝ едно ново лице – съпругата на Майк, Кристи. Те напълно осъзнават, че животът на близките им е застрашен. Двамата заподозрени се борят със зъби и нокти да ги предупредят и предпазят. Силно ме впечатли сцената, в която къщата на Маркъс беше нападната от отбора на картела и синът му успя да ги спаси,

демонстрирайки страхотна гъвкавост и хладнокръвност.

Можем да открием още много сюжетни линии. Например темата за нездравословното хранене – забрананта на консумацията на газирани и сладки храни на Маркъс след излизането му от болницата. Също така и темата за паническите разстройства, с двата пристъпа на паника, които получава Майк по време на мисия.

Финалните сцени  на „Лоши момчета: Всичко или нищо“ силно впечатляват с опустошителната престрелка и изоставения самолет на плажа, под който живее „блатно чудовище. Тази приказна нотка добавена от белгийските филмови и телевизионни режисьори Адил Ел Арби и Билал Фала

засилва драматичността на екшън сцените на ръба на вода и суша.

Със срещата на двете банди настъпва и развръзката във филма. След много огън и кръв, похитителят на съпругата на Майк и главна фигура в отбора на картела – Ерик Дайн в ролята на Макграт взема за заложник и Маркъс.

Снимка: Sony Pictures/Everett Collection

В тези финални минути, детектив Лаури е изправен пред невъзможен избор – да спаси живота на жена си или на най-добрия си приятел?

Ако направим едно обобщение, „Лоши момчета: Всичко или нищо“ не бих казала, че се отличава

като екшън с много дигитални ефекти

правени в последно време. Сценарият му и главната концетрация върху личната мисия на двамата полицаи, прави филма много по-емоционален и драматичен от другите игрални филми от поредицата.

Последно, но не и на последно място, няма как да не споменем и комедийните моменти, които за пореден път доказват добрата актьорска игра на Уил Смит и Мартин Лорънс.

Завръщането на лошите момчета е по-бурно от всякога и определено ще разпознаем веднага добре познатите отпреди Маркъс и Майк. Все така неудържими и вече пораснали.

Актуално

Избрано за вас