Художник спечели световен конкурс за фотография с AI, върна наградата

Фотокредит: Boris Eldagsen

Художник спечели световен конкурс за фотография с AI, върна наградата

Фотокредит: Boris Eldagsen
Сподели

Германски художник  разкри, че неговото представяне е генерирано от изкуствен интелект (AI) и отхвърли награда от престижен международен фотографски конкурс.

Базираният в Берлин Борис Елдагсен спечели творческата отворена категория на тазгодишната Световна награда за фотография на Sony с произведението си „Pseudomnesia: The Electrician“. Зловещото черно-бяло изображение показва две жени от различни поколения.

Организаторите на конкурса споделиха, че са били

уведомени за участието на изкуствен интелект,

но подчертаха, че е имало „умишлени“ опити да бъдат подведени. Младият художник е предприел участието си с идеята да предизвика разговор около проблема и да доведат до „отделни състезания за изображения, генерирани от AI“.

Отличеният с наградата Елдагсен каза в изявление, споделено на неговия уебсайт, че е

бил нахален в опитите си да отвори разговора около изкуствено генерираните изображения
Фотокредит: Boris Eldagsen

Благодаря ви, че избрахте моето изображение и

превърнахте това в исторически момент,

тъй като това е първото изображение, генерирано от AI, което печели в престижен международен конкурс по фотография. Колко от вас знаеха или подозираха, че е генерирано от AI? Изображенията с изкуствен интелект и фотографията не трябва да се конкурират помежду си в награда като тази. Те са различни единици. AI не е фотография. Затова няма да приема наградата.

В интервю за  CNN  Елдагсен коментира притеснителния абсурд на ситуацията с победата си така:Това показва, че в момента светът на фотографията е изненадан след това развитие. Неусетно можете да създавате изображения, които изглеждат като фотография, но не е необходимо да имате уменията и опита на фотографите.

Художникът призна, че AI е накарал много фотографи да се почувстват

„застрашени и уплашени, че ще загубят работата си, което ще се случи“.

Не ставаше въпрос за спечелване на нещо“, каза той. „Просто правех тест, за да видя дали са наясно – като хакер, който хаква система не за да я използва, а за да види дали има слабости.“ 

През 2023 г. е регистриран най-големият брой заявки в 16-годишната история на наградите на Sony. Повече от

415 000 изображения са били включени в тазгодишните състезания,

като повече от 180 000 от тях отговарят на условията за професионалните категории.

Световната фотографска организация, която ръководи конкурса, каза пред CNN, че по време на разговорите относно конкурса с Елдагсен преди да го обявят за победител в категорията на 14-ти март, той е потвърдил „съвместното създаване“ на това изображение с помощта на AI .

Актуално

Избрано за вас