Какво е Booktube и кои са най-предпочитаните книги от литературната общност?

Снимка: youtube

Какво е Booktube и кои са най-предпочитаните книги от литературната общност?

Снимка: youtube
Сподели

От списание People представят „Ultimate Reading List Through The Years“ – списък с някои от най-популярните заглавия, които са били включени в тематични книжни видеоклипове в YouTube от 2012 г. насам. Списъкът включва редица романи и мемоари – от „Вината в нашите звезди“ на Джон Грийн до любими нови заглавия като „Изчезващата половина“ на Брит Бенет и „Резервният“ на принц Хари.

Снимка: youtube

От години книжните ентусиасти се възползват от услугите на YouTube, за да споделят мнението си за това какво четат и какво се случва в литературния свят. Оттогава тази общност, известна като BookTube, се е превърнала в една от най-дългогодишните общности на социалната платформа. От началото на 2024 г.

видеоклиповете с „BookTube“ в заглавието си са гледани повече от 350 милиона пъти

„БукТубърите“ наистина запълниха една празнота, която не знаехме, че съществува. По този начин се изгражда по-лична връзка с читателите и  начина, по който те избират какво да прочетат“. Това казва Маделин Бъкстон, мениджър „Култура и тенденции“ в YouTube. Тя добавя, че компанията е създала Ultimate Reading List, за да разбере по-добре

кои книги се обсъждат най-много в платформата.

В ексклузивно видео, споделено с PEOPLE, двама създатели на съдържание в BookTube – Синди Фам (@withcindy) и Джак Едуардс (@jack_edwards) – разкриха хитовите заглавия, както и това как се е развила общността на BookTube през последната година.

„Сега онлайн творците могат да бъдат нещо средно между фен на книгата и неин критик, което донякъде демократизира всичко това“, казва той. Едуардс вече е известен онлайн със своето нишово съдържание в платформата, като например оценяване на

всички книги, които Лиза Симпсън чете в „Семейство Симпсън“

„Мисля, че колкото по-странно, толкова по-добре“, казва той. Каналът му в YouTube, който в момента има повече от 1,3 милиона абонати, му е спечелил прозвището „интернет библиотекар“ и е довел до възможности като интервюи с Dua Lipa, която е запален читател. Той предава на живо и церемонията на престижната награда „Букър“.

Пам стартира канала си в YouTube през 2018 г. След като прочита научнофантастичната поредица за млади възрастни „Лунни хроники“ на Мелиса Майер. Тя иска да има място, където да споделя мислите си. YouTube, казва тя, се превръща в платформа, на която не само може да преглежда това, което чете, но и да се запознае с по-голяма книжна общност.

„Имам чувството, че ще продължим да вървим в тази посока“, казва тя и добавя: „Днес хората са много по-наясно с това кой създава творбите, които четем, кого избираме да подкрепим и да стимулираме като автор.“

Въпреки че списъкът с книги за четене в BookTube приключва през 2023 г., вече има нови видове съдържание в платформата, чиито възход тепърва предстои.

Популярни са „тихите ревюта“, в които читателите

споделят мнението си за книгите, използвайки само израза на лицето си

и по-персонализираните препоръки за четене, казват създателите. Те също така обвързват препоръките за книги с различни акценти от попкултурата, като вдъхновената от Charli xcx тенденция „Brat Summer“.

„Хубавото на книгите е, че винаги ще има нови заглавия, които да се четат“, казва Едуардс. „Така че винаги има нещо ново, за което да се създаде съдържание.“ А за тези, които са любопитни да стартират свой собствен канал в BookTube, Пам има няколко съвета.

„В края на краищата все пак трябва да го правите, защото много обичате книгите,

а не защото се опитвате да изкарате пари или да получите спонсорство“, казва тя. „Защото, ако беше така, има толкова много други възможности, които би могъл да предприемеш… Всичко това наистина се ръководи от страстта към книгите, поставена на първо място.“

Вижте списъка на BookTube за най-популярните книги през годините:
Снимка: you tube

2012
„Здрач“ от Стефи Майер
Поредицата „Хари Потър“ от Джей Кей Роулинг
„Игрите на глада“ от Сюзън Колинс

2013
„Вината в нашите звезди“ от Джон Грийн

2014
„Краткият чуден живот на Оскар Вао“ от Хунот Диас
„Безсмъртният живот на Хенриета Лакс“ от Ребека Склут

2015
„Любопитната случка с кучето през нощта“ от Марк Хадън

2016
„Двор от рози и бодли“ от Сара Джей Маас

2018
„Забавен дом: Семейна трагикомедия“ от Алисън Бехдел

2019
„Американа“ (Americanah) от Чимаманда Нгози Адичи
„Тя каза“ от Джоди Кантор и Меган Туей

2021
„Изчезващата половина“ от Брит Бенет
„Нормални хора“ от Сали Руни
„Половина жълто слънце“ от Чимаманда Нгози Адичи

2023
„Резервният“ от принц Хари
„Огнена треска“ от Жаклин Крукс

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас