Блокират пиратски сайтове за филми по решение на съда

Блокират пиратски сайтове за филми по решение на съда

Сподели

Достъпът до пиратски сайтове за филми ще бъде блокиран, след като Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) спечели първото по рода си подобно дело у нас.

Според решението на Софийски градски съд три интернет доставчика в България трябва да блокират достъпа до сайтовете ThePirateBay и Zamunda. В решението, постановено на първа инстанция, пише още, че трябва да се блокират всички огледални сайтове (proxy). Включително и такива, които не са изрично посочени, пише dir.bg.

„България се присъединява към 20 държави по света, които вече са блокирали The Pirate Bay, включително 13 държави в ЕС“, коментират от БАМП. В същото време от Zamunda обявиха, че ще излязат с позиция до 48 часа. Такава към момента все още няма.

Zamunda е най-популярният и голям торент сайт в България. Досега той не е блокиран в други страни, а 80% от трафика към него е с местен произход. Домейнът често е в Топ 10 на най-посещавани сайтове у нас.

От Zamunda посочват, че всеки ден сайтът се ползва от 350 000 уникални посетителя. Броят на месечните потребители е около 9 милиона.

Пез 2014 година Zamunda попадна в

черния списък с пиратски сайтове в САЩ.

Американското министерството на търговията обяви, че сайтът е заплашен от криминално преследване.

През 2019 година срещу българският торент тракер бе подаден колективен сигнал от американските филмови гиганти Paramount, 20th Century Fox, Sony и Lionsgate. Те излязоха с писмо до Филмаутор и Министерството на културата дни преди това. В него се заявяваше, че заради тегленето на филми, те губели по 6 милиона лева годишно.

През 2021 кaбинeтa нa главния пpoĸypop нa Бългapия поиска помощ от aмepиĸaнcĸoтo пpaвocъднo миниcтepcтвo за блокирането на Zamunda.

Трудно е да се изчисли каква е загубата на българските музиканти от сайта. Факт е, че почти никой не тегли музика от Zamunda. Сайтът се ползва основно за сваляне на филми, игри и програми.

Актуално

Избрано за вас