„Барби“ и „Опенхаймер“ – фаворити за БАФТА

Снимка: Justine Goode ; NBC News / Universal / Warner Brothers

„Барби“ и „Опенхаймер“ – фаворити за БАФТА

Снимка: Justine Goode ; NBC News / Universal / Warner Brothers
Сподели

Британската академия за филмово и театрално изкуство представи дългия списък с номинираните за наградите БАФТА. Водещи в класацията са „Барби“, „Опенхаймер“ и уестърн криминалната драма „Убийци на цветна луна“ на Мартин Скорсезе водят с по 15 номинации. Следва ги черната комедия на Йоргос Лантимос „Клети създание“ с 14. В същото време „Маестрото“ ще се състезава в 12 категории, „Солтбърн“ – в 11, а „Зоната на интерес“ и „Всички ние, непознатите“ – по 10.

Сред водещите актьори и актриси, включени в дългите списъци, са имена като

Марго Роби, Ема Стоун, Сандра Хюлер,

Лили Гладстон, Анет Бенинг, Кери Мълиган, Брадли Купър, Андрю Скот, Джефри Райт, Килиан Мърфи, Пол Джамати, Колман Доминго и Леонардо ди Каприо.

Дългите списъци са резултат от първия кръг на гласуване във всички категории. Вторият кръг на гласуването започва в петък. Окончателните номинации

ще бъдат оповестени на 18 януари,

по време на предаване, водено от актьорите Наоми Аки и Кингсли Бен-Адир. Церемонията по награждаването ще се състои месец по-късно в Лондон.

„Публикуването на дългите списъци с номинираните за филмовите награди БАФТА е една от любимите ни дати в календара на сезона на отличията. Това е момент, който

вдъхновява феновете на киното по целия свят

и да се включат в разговора за това кой трябва да бъде номиниран за наградите“, заяви председателят на филмовия комитет на БАФТА Анна Хигс.

„Днес осветяваме 69 невероятни филма, които гласоподавателите на БАФТА имат трудната задача да намалят до окончателния списък. Насърчавам всички да посетят тези филми и да преценят сами“, коментира още тя.

Актуално

Избрано за вас