Световният боксофис може да понесе удар от 2 млрд. долара през 2024 г.

Илюстрация: LÆMEUR

Световният боксофис може да понесе удар от 2 млрд. долара през 2024 г.

Илюстрация: LÆMEUR
Сподели

Не се изненадвайте, ако ръководителите на холивудските студиа и собствениците на кина не усетят коледния дух тази година. Те се подготвят за бурна 2024 г. в местния боксофис, след като редица престижни заглавия бяха отложени за 2025 г. заради продължителните стачки на сценаристите и актьорите.

Като сериозен удар върху усилията за възстановяване след пандемията, приходите от вътрешния боксофис през 2024 г. се очаква да

изостанат от тези през 2023 г. – обрат в съдбата,

който никой не предвиждаше. Ако прогнозите са верни, вътрешният боксофис през 2024 г. може да достигне 7,5-8 млрд. долара, в сравнение с очакваните 8,8-8,9 млрд. долара през тази година. Това твърдят многобройни ръководители на студиа, които са разговаряли с The Hollywood Reporter.

Виновникът за това е оскъдният календар на премиерите, особено през първите три месеца на годината. „Това е катастрофа“, казва един от изпълнителните директори на студиото за първата половина на годината.

Общо взето, световният боксофис може да загуби 2 млрд. долара или повече заради филмите от 2024 г., които бяха преместени за 2025 г., включително „Мисията невъзможна 8“, „Капитан Америка: Смел нов свят“, превъплъщението на „Снежанка“ на Disney с Рейчъл Зеглер и следващия филм на Sony Spider-Verse. Други филми, които избягаха за 2025 г., когато стачките започнаха, включват „Блейд“, „Мръсни танци“ и др.

„Реалността е такава, че боксофисът не е същият, какъвто беше преди. През последните няколко години имаше две сеизмични сътресения – първо пандемията, а сега стачките. В същото време стриймингът избухна“, казва анализаторът Рич Грийнфийлд от LightShed Ventures.

На този етап никой не е сигурен кога и дали изобщо

северноамериканският боксофис ще се върне на нивата отпреди пандемията,

или казано в цифри – 11 млрд. долара годишно. Също така няма вероятност приходите през 2023 г. да надхвърлят 9 млрд. долара, както се очакваше първоначално след мрачния ноември, което допълнително усложнява нещата. „Интересът на потребителите към киното е трайно променен и публиката е много по-избирателна“, казва още Грийнфийлд.

През последните дни National Research Group представи своите изводи от 2023 г. и прогнозата за 2024 г. на клиенти, сред които са всички водещи холивудски студия. Според изпълнителен директор на студио, участвал в един от брифингите, основен акцент е липсата на събитиен продукт през следващата година заради стачките. Една от стряскащите статистики е спадът на годишна база в броя на широките премиери. Това са филми, които се играят на 2000 или повече екрана (включва преиздавания и специализирани филми, които се разпространяват бавно).

Към днешна дата в календара има

приблизително 82 такива широки премиери, докато през 2023 г. те ще бъдат 97-99,

според базата данни на Box Office Mojo. Броят им вече би трябвало да надхвърля нивата от 2023 г., а не да намалява, тъй като боксофисът се възстановява от ерата на пандемията (през 2019 г. имаше 120 широки премиери). „Календарът за следващата година не е в добра форма и студиата трябва да са с ясен поглед“, казва ръководителят на филмовия отдел на NRG Рей Суберс.

Спадът не би могъл да дойде в по-неподходящ момент, като се има предвид, че кинозрителите показват признаци на живот по отношение на масовото завръщане в киносалоните. Не търсете повече от културния феномен, известен като Барбенхаймер. Благодарение до голяма степен на филмите „Барби“ на Грета Гервиг и „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан, приходите през лятото на 2023 г. почти достигнаха нивата отпреди пандемията. И дори ако приходите от вътрешния боксофис през 2023 г. няма да достигнат 9 млрд. долара, те все пак ще са с обещаващите 19% повече от тези през 2022 г.

„Не можем да забравим какво сме постигнали. Имахме лято, което почти се върна към нормалното“, казва Суберс.

За разлика от тях, есента и началото на зимата боксофисът изпитва сериозни затруднения. Приходите през ноември са намалели с 43% спрямо петгодишната средна стойност преди пандемията, което е

най-големият процентен спад за всеки месец от пандемията насам,

според NRG. Ръководеното от Кевин Фейдж студио Марвел видя как „Чудеса“ се сринаха и изгоряха в последния пример за умора от супергероите. Това вероятно ще бъде първото заглавие от филмовата вселена на Марвел, което ще спечели по-малко от 100 млн. долара на вътрешния пазар. Докато „Желание“ на анимационната компания Дисни беше друг голям пропуск за студиото на Боб Игър.

„Преди няколко месеца беше сигурно, че тази година ще достигнем 9-9,2 млрд. долара“, казва главният анализатор на боксофиса на Comscore Пол Дергарабедян. Той отбелязва, че в момента приходите на вътрешния пазар са около 8,5 млрд. долара. В миналото празничните филми на Холивуд в края на годината нямаше

да имат проблем да намалят разликата

и да генерират приходи от 500 млн. долара, отбелязва той. Миналата година коледният палатков филм „Аватар: Пътят на водата“ генерира само 400 млн. долара от общо 581 млн. долара, спечелени между 12 и 31 декември.

Сред заглавията на празничната шатра ще бъдат „Уонка“, „Аквамен и изгубеното кралство“ и „Пурпурен цвят“ (всички от Warner Bros.). Както и „Ферари“ (Neon) и „Момчетата в лодката“ (Amazon MGM) и др. Собствениците на киносалони ще трябва да разчитат повече от обикновено на коледни филми, за да се издържат до 1 март. Тогава ще се появи „Дюн: Част втора“ на Warners – първият за годината филм за всички зрители. Paramount възлага големи надежди на мюзикъла си „Гадни момичета“, който започва на 2 януари, и на биографичния филм „Боб Марли: Една любов“, но нито един от двата филма не е задължително да е с четири квадранта.

Анализаторите на боксофиса са далеч по-оптимистично настроени за втората половина на 2024 г., водена от неозаглавената трилогия на „Дедпул“ на Марвел, която започва през юли. Мнозина смятат, че спадът в

боксофиса на анимациите може да се обърне,

когато излязат летните филми „Отвътре навън 2“ и „Аз, проклетникът 4“. В края на годината сред забележителните заглавия са „Муфаса: Цар Лъв“, „Карате Кид“ и „Соник 3“.

Що се отнася до петте големи студия, Universal има повече филми, предвидени за разпространение през 2024 г., от който и да е от конкурентите си, въпреки че това включва и заглавия от Focus Features и Warner Bros.

Разтревожените оператори на кина призовават студиата и независимите дистрибутори да направят всичко възможно, за да попълнят календара за 2024 г. Те успяват до известна степен. Всеки ден сякаш се появява поредното съобщение за по-малък или среден филм, който ще забие знамето си през 2024 г. Като например решението на A24 да открие военния епос на Алекс Гарланд „Гражданска война“ в цялата страна през март или планираният от Focus Features, собственост на Universal, дебют на биографичния филм за Ейми Уайнхаус „Back to Black“ в началото на май (в миналото специализирани лейбъли като A24, Focus или Searchlight са създавали платформа за филма, а не са го пускали от самото начало).

Дисни се надява да

осигури на киносалоните поне малък тласък,

като пусне „За душата“ и „Лука“ за първи път в кината (и трите анимационни филма преминаха директно в стрийминг по време на пандемията).

Изложителите вероятно ще продължат да оказват натиск, докато търсят начини да компенсират колективния дефицит. „Те са изнервени, няма съмнение в това, и това със сигурност е огромна тема за разговор“, казва високопоставен изпълнителен директор на дистрибуцията, докато Грийнфийлд се пита дали някои кина могат да преживеят още една ужасна година. И двамата отбелязват, че за разлика от пандемията, разпространителите са знаели, че това забавяне ще настъпи. Те са задържали паричните си резерви или са набирали капитал. „Те имаха време да се подготвят, но въпреки това тази ситуация не е полезна за никого“, казва изпълнителният директор по отношение на програмата за следващата година.

Дергарабедян добавя: „Съвсем ясно е, че има връзка между обема и боксофиса. Всеки трябва да излезе и да направи значими снимки, за да се върне боксофисът към нормалното си състояние.“

Актуално

Избрано за вас