Кинофестивалът Берлинале с поглед към демокрацията

Снимка: bntnews.bg

Кинофестивалът Берлинале с поглед към демокрацията

Снимка: bntnews.bg
Сподели

Международният кинофестивал Берлинале се провежда за 74- и път. Тазгодишното мото на фестивала е „Демокрацията е в опасност“. За заплахата срещу демокрацията в света, в който живеем, включително и в Германия, се изрази и министъра на културата Клаудия Рот. Тя представи убеденост, че „всеки филм, показана на съвременен международен фестивал, всяка история от неговия екран, помага на хората по-добре да се разбират помежду си“. Церемонията се проведе в столицата на Германия – Берлин. А сред гостите на червения килим бяха големите имена в кино средите – местни филмови и телевизионни знаменитости, както и европейски и световни звезди. Една от най- важната част от церемонията като гости бе присъствието на   членовете на

международното жури.

Председател на журито тази година е американската актриса от кенийски произход Лупита Нионго. Тя е с образование –  Кинознание и актьорско майсторство от Йейл и е отличена с „Оскар“ за изпълнението си в „12 години робство“през 2012- та година. Филмографията й включва още участия в „Черната пантера“ през 2018- та и 2022- ра и „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ през 2015- та. На пресконференция преди откриващата церемония тя заяви:

Смятам, че сме тук, за да видим как

артистите отговарят на света, в който живеем в момента.

Любопитна съм да видя как се справят“.

Редом с нея филмите от конкурсната програма ще оценяват също – Ан Хуи, режисьорка от Хонконг, авторка на повече от 30 филма, отличавана с награди за цялостно творчество от фестивалите в Берлин и Венеция. Друг важен член на журито е германския режисьор Кристиан Пецолд, чиито филми са представяни в България в рамките на „“София филм фест„. Сред тези ленти са  „Вътрешна сигурност“ от 2000 г., „Барбара“ от 2012 г., „Феникс“ от 2014 г., „Транзит“ от 2018 г. и „Ундине“ от 2020 г., а на предстоящия през март СФФ ще бъде представен най-новият „Пожар“,

отличен със „Сребърна мечка“

от Берлинале миналата година. Американският режисьор и актьор Брейди Корбет е част от журито, като той е известен с „Форс мажор“, 2014, реж. Рубен Йостлунд, както и е автор на филмите „Детството на един лидер“ – 2015. Сред дамите в журиращите е Жасмин Тринка, известна с дебютната си роля във филма на Нани Морети „Стаята на сина“, отличен със „Златна палма“ в Кан през 2001-ва, снимала се в италиански и френски филми. Важно място в оценяващите конкурса заема и  украинската писателка -Оксана Забужко, намерила място през 2023 г.

в класацията на Forbes „50-те лидери на Украйна“.

Тя е известна в България с романа си „Полеви изследвания на украинския секс“. Сред оценяващите ще бъде и Алберт Сера, испански режисьор, автор на филми, театрални постановки и видео инсталации.

Снимка: berlinale.de
Снимка: berlinale.de

Важен гост на Берлинале бе и номинираният за „Оскар“ тази година Килиън Мърфи за ролята си в „Опенхаймер„. Той се обясни в любов на Берлин на пресконференция за представянето на откриващия филм за тазгодишната церемония с негово участие Small Things Like These. Килиън е и продуцент и изпълнител на главната роля в тази лента „Малки неща като тези“. На откриването на фестивала бе с неговия копродуцент Мат Деймън. Техният  филм, по роман на Клер Кийган, разказва история от 1980-те в малко ирландско градче. Той е реализиран в модерната естетика на

минималистичната социална историческа драма.

Проследява живота на ирландски въглищар търговец, изигран от Мърфи, който научава, че в неговия град има перални за „пропаднали млади жени“. В Small Things Like These участват също Мишел Феърли от „Игра на тронове“, Емили Уотсън и Айлин Уолш.

Снимка: 24 часа
Снимка: 24 часа

 

Церемонията на „Берлинале“ бе и силно

политически и социално ангажирана.

Тя бе съпътствана и от протестно движение на служителите в киносалоните, които имат искане за по- високо почасово заплащане – от минимум 14 евро на час. Също така чернокож модел се появи на церемонията с плакат с лозунг „Не на расизма“. На „Берлинале“ бе организиран и флашмоб, на който около петдесет от известните гости на церемонията, скандираха със запалени светлини на мобилните телефони „Да живее демокрацията„.  За Златната и сребърната „Мечка“ тази година ще се състезават 20 филми в следващите 10 дни.

Актуално

Избрано за вас