Кинофестивалът в Кан за първи път връчва колективна почетна награда – на японско студио „Гибли“

Снимка: Toho

Кинофестивалът в Кан за първи път връчва колективна почетна награда – на японско студио „Гибли“

Снимка: Toho
Сподели

Легендарното японско студио „Гибли“, чийто съосновател е Хаяо Миядзаки, ще получи почетна награда „Златна палма“ на 77-ия филмов фестивал в Кан през май, предаде АФП, като цитира организаторите.

„Порко Росо“, „Принцеса Мононоке“, „Отнесена от духовете“, „Моят съсед Тоторо“ – епични и поетични,

емблематичните филми на „Гибли“ се смятат за киношедьоври,

които през последните четиридесет години помогнаха на анимацията да заеме полагащото ѝ се място, отбелязва АФП.

Снимка: Festival de Cannes

Вместо да отдаде почит само на Хаяо Миядзаки, най-известната фигура на „Гибли“, чиито публични изяви са редки, Кинофестивалът в Кан

за първи път реши да връчи колективна почетна награда

и тя да е за студиото. Съоснователят му Исао Такахата почина през 2018 г. Третата водеща личност – 75-годишният продуцент Тошио Судзуки, заяви, че е „истински поласкан и щастлив“, когато беше обявено, че „Гибли“ ще получи почетна „Златна палма“.

Снимка: Studio Ghibli

Както всички киноикони, (героите в тези филми) населяват въображението ни с многобройни, цветни вселени и чувствителни, завладяващи сюжети. С „Гибли“ японската анимация може да се разглежда като едно от големите киноприключения, между традицията и модерността“, заявиха в разпространено прессъобщение ръководители на форума в Кан Ирис Кноблох и Тиери Фремо.

На 83-годишна възраст Хаяо Миядзаки на няколко пъти обявява, че се оттегля, но по-късно пак сяда да рисува. Последният му филм „Момчето и чаплата“ спечели тазгодишната

награда „Оскар“ за най-добър анимационен филм.

Това е второто отличие за Миядзаки след „Отнесена от духовете“ през 2003 г.

Снимка: Toho

В края на миналата година „Гибли“ стана дъщерно дружество на японския телевизионен канал „Нипон“, който се ангажира да запази независимостта му, отбелязва АФП.

В рамките на Кинофестивала в Кан, който ще се проведе между 14 и 25 май, почетна награда „Златна палма“ ще бъде връчена и на режисьор Джордж Лукас, бащата на сагата „Междузвездни войни“.

Актуално

Избрано за вас