Мариса Абела се учи да пее с месеци, за да изиграе Ейми Уайнхаус

Снимка: Кадър Youtube/ Back to Black

Мариса Абела се учи да пее с месеци, за да изиграе Ейми Уайнхаус

Снимка: Кадър Youtube/ Back to Black
Сподели

Интензивни тренировки във фитнес залата, консултации с диетолози и множество треньори. Всичко това звучи като част от всекидневието на професионален спортист, но не е. Това е пътят, по който тръгват и актьорите, за да се превъплътят в образ. The Guardian разказва за подготовката на британската актриса Мариса Абела, която се превръща в Ейми Уайнхаус за биографичния филм за певицата „Back to Black“. Премиерата на продукцията предстои.

За ролята 27-годишната Абела се

научава да пее от нулата с двама вокални педагози,

посещава уроци по китара и е на стриктен тренировъчен режим.

Основният ѝ вокален педагог е Ан-Мари Спийд. Тя стои зад обучението на актьорските състави в множество мюзикъли, включително „Всички говорят за Джейми“. Наскоро Спийд работи и с актьорите по минисериала „Pistols“ – за групата Sex Pistols.

Снимките на „Back to Black“ започват през януари 2023 г., а Мариса Абела работи с Ан-Мари Спийд от септември 2022 г. За тези три месеца двете се виждат по четири пъти в седмицата, а сесиите им продължават по два часа.

Спийд сравнява графика на Абела с този на професионалните атлети.

Това е подготовка на пълен работен ден като на спортист. Хората наистина подценяват колко физическо може да бъде това да произведеш глас. Не го виждат, но наистина е така. Трябва да накарате

тялото да работи по правилния начин –

за да може да поддържа и да произвежда звука точно по този начин“, обяснява педагогът пред The Guardian.

Гласът на Уайнхаус е уникален, прочувствен и е един от най-незабавно разпознаваемите в съвременната епоха.

„Иска се вокалното изпълнение да бъде много близко, но не и еднакво, защото в противен случай просто ще е копие на нейните записи“, обяснява Спийд.

Мариса Абела сподели в подкаста „Before the Lights“, че е

започнала да вижда тялото си като „истински инструмент“.

Най-малкото заради това, че е трябвало да отслабне значително, за да изиграе Уайнахус. След смъртта си през 2011 г. и влезе в клуба на музикантите, които завинаги остават на 27 – Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Джим Морисън, Кърт Кобейн.

Вече на все повече

актьори им се налага да могат и да пеят,

вследствие на увеличилото се търсенето на музикални биографични филми в последните години. Някои дори наричат тенденцията „златен век“ за жанра, чийто скорошни успехи са „Rocketman“ (Елтън Джон), „Straight Outta Compton“ (NWA) и Priscilla (Присила Пресли) през изминалата година.

Брадли Купър също твърди, че са му трябвали шест години, за да се подготви за образа на диригента и композитор Ленард Бърнстайн в „Маестро“.

Въпреки че не всички актьори преминават през толкова интензивен процес, Спийд вярва, че способността да пееш се е превърнала в ключова да кариерата на един актьор. Тя подчертава и колко трудно може да бъде овладяването на гласа, пише „Булевард България“.

„Мисля, че едно от недоразуменията на обществото е, че актьорите получават дубъл след дубъл след дубъл (докато не им се получи). Това не се прави, защото има много строг график. Когато актьорите се появят на снимачната площадка, те трябва да могат да се справят със задачата си”, завършва тя.

 

Актуално

Избрано за вас