Обявиха претендентите за наградите „Оскар“

Снимка: AMPAS

Обявиха претендентите за наградите „Оскар“

Снимка: AMPAS
Сподели

„Опенхаймер“ и „Барби“ са сред номинираните за „Оскар“ за най-добър филм, съобщават световните агенции. Освен тях, във водещата категория влизат и филмите „Американска литература“, „Анатомия на едно падане“, „Останалите“ (The Holdovers),

„Убийците на цветната луна“, „Маестро“,

„Минали животи“, „Клети създания“ и „Зона на интерес“. 

Отличието за най-добър режисьор ще си оспорват Жустин Трие за „Анатомия на едно падане“, Мартин Скорсезе за „Убийците на цветната луна“, Кристофър Нолан за „Опенхаймер“, Йоргос Лантимос за „Клети създания“ и Джонатан Глейзър за „Зона на интерес“. 

Претендентите за най-добър актьор са Брадли Купър за изпълнението си във филма „Маестро“, на който е и режисьор,

Килиън Мърфи за „Опенхаймер“,

Колман Доминго за „Ръстин“, Пол Джиамати за „Останалите“ (The Holdovers) и Джефри Райт за „Американска литература“.

С номинации в категорията за най-добра актриса в главна роля са Анет Бенинг за „Наяд“, Лили Гладстоун за „Убийците на цветната луна“ и Сандра Хюлер за „Анатомия на едно падане“. В списъка влизат още Кери Мълиган за „Маестро“ и Ема Стоун за „Клети създания“. 

В категорията за най-добър

актьор в поддържаща роля са номинирани Робърт де Ниро

за „Убийците на цветната луна“, Робърт Дауни младши за „Опенхаймер“, Стърлинг Браун за „Американска литература“, Чарлз Мелтън за „Май, декември“ и Марк Ръфало за „Клети създания“.

В съответната категория при жените с номинации са Емили Блънт за „Опенхаймер“, Давайн Джой Рандолф за „Останалите“ (The Holdovers). За наградата ще спорят с Даниел Брукс от „Пурпурен цвят“, Америка Ферера от „Барби“ и Джоди Фостър от „Наяд“. 

Актьорите Зази Бийц и Джейк Куейд обявявиха номинациите за 96-ите награди „Оскар“, които се присъждат от американската Академия за кинематографично изкуство и наука, пише БТА.

Престижните киноотличия ще бъдат връчени на 10 март. Водещ на церемонията ще бъде Джими Кимъл. 

Актуално

Избрано за вас