„Много е страшно“: Първи реакции в Япония след излизането на „Опенхаймер“

Снимка: YUICHI YAMAZAKI/AFP

„Много е страшно“: Първи реакции в Япония след излизането на „Опенхаймер“

Снимка: YUICHI YAMAZAKI/AFP
Сподели

Жителите на Япония вече могат да гледат филма на Кристофър НоланОпенхаймер“, по кината. Това се случва 8 месеца след световната премиера и чак след успеха на лентата на тазгодишните „Оскари“.

„Много е

страшно да пуснеш такъв филм,

без да знаеш напълно ефектите на ядрената бомба“, коментира Како Окуно пред „Ню Йорк таймс“ – една от първите зрителки, гледала филма на кино.

„Ако Опенхаймер наистина е смятал, че технологията, която създава, може да унищожи света… иска ми се да беше направил нещо по въпроса“, казва още тя. 22-годишната жена е израснала в Хирошима. Тя остава

шокирана от сцената, в която учените празнуват

атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки.

Разпространителите на лентата в Япония обявиха през декември, че след много обмисляне и вътрешни дискусии на високо ниво са решили все пак да пуснат „Опенхаймер“ по кината. Причината е, че темата, с която се занимава, е от огромно значение за нас, японците“.

На някои места киносалоните добавят предупреждение в началото – „Някои сцени могат да

напомнят на зрителите за атомните бомбардировки“.

Кинокритици в Япония казват, че появата на разкаяние в героя на Опенхаймер разкрива промяната на политиката на американското правителство спрямо Япония през годините след Втората световна война

Сред зрителите е и Кана Мийоши на 30 години, която е родом от Хирошима. Баба ѝ е била на 7 години, когато атомната бомба удря града. Като много други японци, тя е поразена от сцените, в които учените празнуват първия тест и първото използване на ядрената енергия

за унищожение в родината ѝ,

но в същото време не ги упреква, предаде БТВ. „Това е реалността. Не можем да я променим“, казва тя.

Масово жителите на Япония подкрепят ядреното разоръжаване. Държавата няма свои собствени ядрени оръжия и

разчита на „ядрения чадър“ на Съединените щати

за защита. Според експерти появата на „Опенхаймер“ може да стимулира дискусия по темата дали е нужно да поддържа страната някакъв ядрен арсенал. Мирни активисти в Япония също виждат възможност за промяна на дискусията.

„Това е страхотна възможност да започнем да разсъждаваме за ядрените оръжия от международна гледна точка. Защото в момента в Япония ядрените оръжия присъстват само в историята за Хирошима и Нагасаки“, коментира Акира Кавазаки, който е шеф на комитета на Peace Boat.

Актуално

Избрано за вас