Фестивалът IN THE PALACE предлага часове по кино грамотност

Снимка: Фестивал IN THE PALACE

Фестивалът IN THE PALACE предлага часове по кино грамотност

Снимка: Фестивал IN THE PALACE
Сподели

21-вото издание на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE, който ще се проведе в Перник, стартира нова обучителна програма. Фокусът на предстоящата работилница е

насочен към преподавателите в града.

Датите на фестивала тази година са между 29 юни и 6 юли.

10 учители ще имат възможността да преминат специален курс по преподаване на филмова грамотност и от тази есен

новата дисциплина ще влезе в програмата на учениците

в гимназиален етап. Начело на екипа е международно признатият екип на асоциация Filmcultura, посветена на образованието в областта на аудиовизуалната култура и изкуство.  Неин ръководител е Маша Сеничич, научен сътрудник във Факултета по драматични изкуства в Белград. Тя ще обучи 10 преподаватели от община Перник за това

как се преподава кино грамотност

на учащи.

На база опит и експертиза, организацията ще сподели практики и ще предостави разработена методология и техники, които преподавателите да отработят по време на работилницата.

“В програмата ще бъдат увлечени проактивни преподаватели от град Перник, за които проектът е възможност за допълнителна професионална квалификация и добиване на нови компетенции. В резултат на преминатото обучение, те ще бъдат сертифицирани като педагози с профил филмова грамотност, които впоследствие да вземат активна роля в култивирането на новото поколение публики”, споделя директорът на кино  фестивала Цанко Василев.

В допълнение към обучителната програма ще бъде направен и

специален “Наръчник по филмова грамотност”.

Помагалото ще включи опита от проведената работилница, експертния капацитет на обучаващата организация и обратната връзка на участвалите преподаватели. То ще съдържа разработена образователна методология и ще бъде използвано като образователен инструмент при работата с учащи.

Първият випуск, преминал обучението, ще има възможност да участва активно в 22-то издание на кино фестивала IN THE PALACE през 2025 г. Учениците ще могат да представят в специална конкурсна програма късометражните филми, които са успели да създадат по време на обучението, а журито ще връчи и награда за най-добрите.

Повече информация за кино фестивала INT THE PALACE, може да видите тук.

Актуално

Избрано за вас