Фестивалът за късо кино In The Palace гостува в пет града

Фестивалът за късо кино In The Palace гостува в пет града

Сподели

Юбилейното 20-то издание на международния фестивал за късометражно кино In The Palace ще се проведе между 10 и 17 юни в Перник, София, Варна, Бургас и Пловдив.

Над 250 филма ще бъдат показани в рамките на фестивала,

като в България се очаква да дойдат над 400 чуждестранни гости. Сред тях ще има автори на филми, режисьори, продуценти и дистрибутори, които ще участват в професионалната част на форума.

„Подготвяме се за най-мащабния ни фестивал до момента и затова за първи път ще сме в пет града. Желанието ни е повече хора да могат да се докоснат до късометражното кино. Физическото провеждане ще бъде в Перник и София. В тези два града подготвяме и концерти, срещи с автори и професионалната ни част “, споделя Цанко Василев.

In The Palace e единственият фестивал в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми

за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите Оскар („©Oscar®” Awards of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Това са победителите в категориите за най-добър игрален и най-добър анимационен филм от международната състезателна програма, а също и победителят в категорията за най-добър български филм.

In The Palace е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® – студентските Оскари, както и за испанските награди Goya

Фестивалът се организира от Фондация “Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE” и Фондация “Култура Перник”. Той е подкрепен от ИА „Национален филмов център“, Национален фонд „Култура“. Зад проекта застава и подпрограма МЕДИА на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Последвайте ни в:

Актуално