55 творби представя изложбата „Естествено продължение“

55 творби представя изложбата „Естествено продължение“

Сподели

Петдесет и пет творби, звукова инсталация, която представя музикална плоча в лимитирано издание на проекта Crystal Sound и арт книга, представя Биляна Фурнаджиева в новата си самостоятелна изложба – „AFTER NATURE / Eстествено продължение”. Работите, които са изложени в галерия „Васка Емануилова“ са реализирани по време на нейните творчески резиденции в BKN Björkö Konstnod, Швеция и Gamli skóli Arthouse, Исландия.

Художничката е силно вдъхновена  за своята изложба от

пейзажите и светлините на Балтийско море.

Използва златен варак, под формата на звезда или линия за да засили въздействието на светлината, която е от особено голямо значение за нея. Биляна Фурнаджиева е стипендиант на Национална стипендия „С усилия към звездите“ за 2023 – 2024 г.

Изложбата се провежда

в рамките на фестивала CULTURAMA –

платформа за сценична изява, в основата на която стои проектът Национална стипендия „С усилия към звездите“. Биляна Фурнаджиева (р. 1992, София) живее и работи в Париж от 2011 г., завършва École nationale supérieure des arts décoratifs (2017) и Еnsaama Olivier de Serres (2013) в Париж. Художничката изгражда практиката си на

визуален артист

и паралелно с това е артистичен директор на Crystal sound project – музикален ансамбъл, фокусиран върху междужанрови колаборации. Работата ѝ е представяна на

SuperMarket ArtFair, Стокхолм, Yun-Chia-Chia-Ying Visual Art Link, Тайван,

Hangar 9, Женева, Or blanc, Château de Vincennes, Париж. В две поредни години Биляна Фурнаджиева

е подкрепена от Chaire Innovation et savoir-faire de la Fondation Bettencourt Schueller и е била на дългосрочна резиденция в Cité internationale des arts. Изложбата „Естествено продължение“ ще бъде открита на 20- ти февруари и се осъществява от Фондация „Културни перспективи“ в партньорство със Софийска градска художествена галерия и с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична Община, Аксенчър България, Огилви България, Портал Култура, БНР.

Актуално

Избрано за вас