Портрети на кралици представя изложба на Анди Уорхол в Нидерландия

Снимка: EPA Photo

Портрети на кралици представя изложба на Анди Уорхол в Нидерландия

Снимка: EPA Photo
Сподели

Рядка колекция от сериграфски принтове на Анди Уорхол, изобразяващи кралици, сред които Беатрикс Нидерландска и Елизабет Втора, са изложени в Нидерландия. Това съобщава АФП. Експозицията се намира в двореца Хет Лоо, бившата нидерландска кралска резиденция в Апелдорн, Централна Нидерландия. Изложбата ще продължи от 12 октомври до 1 януари.

Озаглавената Royal Edition („Кралско издание“) тя включва общо 16 гравюри, направени от пионера на попарта малко преди смъртта му през 1987 г. На тях са изобразени четири кралици, управляващи по това време.

Освен тази изложба и ще има и друга този месец. Тя ще представи някои от най-емблематичните творби на известния художник Анди Уорхол в градска галерия в Лондон.  Поводът е 25-годишнината от създаването ѝ.

Снимка: The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts

Изложбата „Анди Уорхол: Портрет на Америка“ ще гостува в MK Gallery в Милтън Кийнс, Бъкингамшир, от 15 март до 29 юни. По стените й ще се появи прочутата му серия за Мерилин Монро, както и изображения на Елизабет Тейлър.

Работите му върху автомобили са показани за първи път в същата галерия през 2001 г. и все още са една от

„най-популярните изложби досега“, съобщават от галерията.

Ще бъдат показани повече от 130 картини, създадени от американския художник, роден през 1928 г. и починал през 1987 г. Също и две картини на британските артисти Гилбърт и Джордж. Те били в центъра на изложбата, открита от MK Gallery през 1999 г.

Антъни Спира, директор на галерията, заяви пред BBC, че през годините мястото е показвало творбите на

невероятен списък от художници, които са получавали много награди и петзвездни отзиви“.

„Тази нова изложба на Уорхол също така напомня за някои от ранните етапи на нашата история – изложба на автомобили на Уорхол през 2001 г. Считаа за една от най-популярните ни изложби досега“, добави той пред BBC.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас