Творби на Рембранд, Пикасо и Анди Уорхол заплашени от унищожение

Снимка: bnn breaking

Творби на Рембранд, Пикасо и Анди Уорхол заплашени от унищожение

Снимка: bnn breaking
Сподели

Художник от Южна Франция планира да унищожи произведения на изкуството, включително творби на Рембранд, Пикасо и Анди Уорхол,

на стойност до 45 млн. долара,

ако основателят на Wikileaks Джулиан Асанж умре в затвора, съобщава британската телевизия Sky News.

Андрей Молодкин твърди, че е поставил дарените му шедьоври в 29-тонен сейф, свързан с два варела – единият съдържащ киселинен прах, а другият – ускорител, който, когато се вкара в сейфа, ще предизвика достатъчно силна реакция, за да унищожи цялото му съдържание, пише Sky News.

Проектът се нарича „Dead Man’s Switch“ и е подкрепен от съпругата на Джулиън Асанж, Стела.

В момента

Асанж се намира в затвор във Великобритания

в очакване на последното си обжалване за екстрадиция в САЩ, за да му бъдат повдигнати обвинения по Закона за шпионажа, което ще се случи по-късно този месец. Wikileaks публикува хиляди изтекли документи, свързани с войните в Ирак и Афганистан, а Асанж е обвинен в заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана на САЩ.

Основателят на Wikileaks

отрича да е извършил каквото и да било нарушение,

а адвокатът му твърди, че животът му е в опасност, ако загуби обжалването.

„В нашето катастрофално време – когато имаме толкова много войни – да унищожиш изкуство е много по-голямо табу, отколкото да унищожиш живота на човек“, казва Молодкин, който е родом от Русия, но сега живее във Франция, пред Sky News. „Откакто Джулиан Асандж е в затвора… свободата на изразяване, свободата на словото, свободата на информацията започнаха да бъдат все повече и повече потискани. Сега усещам това много силно“.

Собственици на галерии сами

даряват картини на известните автори като гаранция

за живота на затворника.

Джампаоло Абондио, собственик на миланска художествена галерия, заяви пред Sky News, че първоначално е отхвърлил предложението на Молодкин, но сега е дарил картина на Пикасо за проекта.

„За света е по-важно да има един Асанж,

отколкото още едно произведение на Пикасо, затова реших да приема предложението на Молодкин за участие“, каза Абондио. „Да кажем, че съм оптимист и съм го дал назаем. Ако Асанж излезе на свобода, ще мога да си го върна. Стойността на произведенията на Пикасо може да варират от 10 000 до 100 милиона, но не мисля, че броят на нулите ги прави по-важени, когато става дума за човешки живот“.

Художникът Франко Б каза пред Sky News, че е дарил една от своите творби, която ще бъде поставена в сейфа.

„Мислех, че е важно да се ангажирам с нещо, за което ми пука. Не съм дарил нещо, което съм намерил в ъгъла на ателието си.

Дарих произведение, което ми е много скъпо

и в което се говори за свободата, за цензурата“, каза Франко Б. „Това е важно. Това е малък жест в сравнение с това, което Асанж е направил и през което преминава“.

Съпругата на Асанж, Стела, казва, че проектът задава въпроса „кое е по-голямото табу:

да унищожиш изкуство или да унищожиш човешки живот?“.

„Истинските цели тук са не само Джулиан Асанж, но и правото на обществото да знае и бъдещето на възможността да се търси отговорност от властта“, казва Стела пред Sky News. „Ако демокрацията победи, изкуството ще бъде запазено – както и животът на Джулиан“.

Актуално

Избрано за вас