Генерираната от AI песен на Дрейк и The Weeknd беше предложена за „Грами“

Генерираната от AI песен на Дрейк и The Weeknd беше предложена за „Грами“

Сподели

Представлявате ли си музикална награда „Грами“ да отиде при изкуствен интелект? Във века на технологичния напредък, тази възможност е по-близо от всякога. Но докъде се стига с авторството и каква е ролята на човешката креативност?

Песен, създадена от неизвестния автор Ghostwriter, в която „участват“ изкуствено генерирани гласове на Дрейк и The Weeknd, със заглавие „Heart on My Sleeve“, беше представена за разглеждане на „Грами“. Важно е да се подчертае, че двамата изпълнители нямат каквото и да било отношение към нея, пише „Variety“.

Въпреки липсата на традиционно авторство, сингълът беше признат за „абсолютно подходящ да получи награда, защото е правен от човек“, според изпълнителния директор на „Recording Academy“, Харви Мейсън. Това изявление беше направено дори след като стана известно, че песента е била създадена с помощта на изкуствен интелект. Според информацията, „Heart on My Sleeve“ е предложена за две от най-престижните категории – „Най-добра рап песен“ и „Песен на годината“.

Наградите „Грами“ са известни със строгите си критерии за номинации. Едно от основните условия е песните да имат

широко разпространение,

и да са достъпни на цялата територия на страната. След като песента първоначално се появи в YouTube и стрийминг платформите, тя беше премахната след намесата на „Universal Music“, които имат подписан договор с Дрейк и The Weeknd. Впоследствие беше качена отново от неофициални трети страни.

Интересното е, че известни артисти като Дрейк и The Weeknd бойкотират наградите вече от години, след като албумът „After Hours“ на The Weeknd беше отхвърлен през 2020 г.

През лятото „Recording Academy“ обяви ново правило относно изкуствения интелект. Според него, произведенията без човешко авторство не са допустими за награди. От друга страна, използването на помощен изкуствен интелект не е напълно забранено.

Мейсън разясни, че материал, създаден с помощта на изкуствен интелект, може да бъде представен, но само човешкият дял от творчеството ще е награден или разглеждан за „Грами“. Във връзка с песента „Heart on My Sleeve“ той зави, че тя би могла да бъде призната, ако гласовете в нея са истински, а не модифицирани.

Той не пропусна да се изкаже високо за „Ghostwriter“, наричайки го „перспективен“ и „креативен“.

В света на технологичните нововъведения, границите между човешката креативност и машинната способност стават все по-замъглени. Докъде може да стигне изкуственият интелект в областта на музиката и каква роля ще играе в бъдещите номинации за „Грами“ остава да видим. Това, което е сигурно, е, че дебатът около човешката креативност и изкуственият интелект ще продължи.

Песента можете да чуете тук:

Фото кредит откриваща снимка: Kevin Mazur/Getty Images for iHeartMedia; Ross Gilmore/Getty Images

Актуално

Избрано за вас