AI-генерирана песен на Дрейк и The Weeknd разтърси интернет

Фотокредит: Ollie Millington/WireImage

AI-генерирана песен на Дрейк и The Weeknd разтърси интернет

Фотокредит: Ollie Millington/WireImage
Сподели

Песен, която използва изкуствен интелект, за да клонира гласовете на Дрейк и The Weeknd, стана вайръл в социалните медии.

Наречено Heart On My Sleeve, парчето симулира гласовете на двете звезди, които си разменят стихове по адрес на поп звездата и актриса Селена Гомез, която беше във връзка с The Weeknd.

Създателят, известен като @ghostwriter977, твърди, че песента е създадена от софтуер, обучен върху гласовете на музикантите.

Това е само началото“,

написа той под видеоклипа към песента. Това е първият пример за музика, генерирана от AI, която наистина ме удиви“, добави Маккей Ригли, разработчик на AI, в Twitter.

Откакто беше публикувана в петък, песента е гледана повече от

8,5 милиона пъти в TikTok.

Пълната версия също е пусната 254 000 пъти в Spotify. Парчето дори включва обръщение към продуцента Metro Boomin’, който е работил с изпълнители като 21 Savage, Future, Ники Минаж и Кание Уест. Песента със сигурност не е перфектна. Има атмосферата на

нискокачествено контрабандно демо,

а вокалите понякога са неясни и несигурни – вероятно това са минусите от работата на процеса на AI.

Фотокредит: WENN.com / WENN

Все още нито един изпълнител не е отговорил на песента, но Дрейк наскоро изрази недоволство от клонирането на гласа му. „Това е последната капка AI“, публикува той в Instagram, след като се натъкна на направено от фенове видео, в което изглеждаше, че рапира песента на Ice Spice Munch (Feeling U).

Жалбата на Дрейк дойде, след като Universal Music Group писа до стрийминг приложения, включително Spotify и Apple Music, с молба да попречат на компаниите с изкуствен интелект да имат достъп до техните библиотеки. Смята се, че компаниите са използвали музиката, за да „обучат“ своя софтуер.

Няколко уебсайта вече предлагат на феновете възможността да създават нови песни, използвайки звукоподобни гласове на най-големите поп звезди.

Други фалшиви песни, които наскоро станаха вайръл, включват „deepfake“ на Риана, която пее Cuff It на Бионсе; и клониран Кание Уест, пеещ акустичната балада Hey There, Delilah.

Бързият възход на технологията разтърси музикалната индустрия. Heart On My Sleeve например

не нарушава авторските права,

тъй като изглежда, че е изцяло оригинална композиция. Авторът също изрично е посочил, че Дрейк и The Weeknd не са участвали в създаването на песента.

В отговор широка коалиция от музиканти и художници стартира „Кампания за човешко изкуство“, чиято цел е да гарантира, че изкуственият интелект няма да „подкопае“ човешката креативност.

Чудо! Вечният карък – рапърът Дрейк, заложи, позна резултата и спечели

Актуално

Избрано за вас