Музикалните издатели продължават войната си със Spotify

Снимка: musicrow.com

Музикалните издатели продължават войната си със Spotify

Снимка: musicrow.com
Сподели

Националната асоциация на музикалните издатели изпрати писмо до съдебната комисия на Сената и Камарата на представителите, в което се застъпва за промяната промени начина, по който издателите и авторите на песни преговарят със платформата Spotify , за да определят приходите си от стрийминг.

Снимка: musicrow.com

Асоциацията представлява трите големи музикални издателства (Universal Music Publishing Group, Sony Music Publishing и Warner Chappell). Тя се застъпва и за  много други независими издателски компании. В момента всички те призовават Конгреса да промени стария лиценз, който според търговската организация

„пречи на частните преговори на свободния пазар“

и позволява на „големи технологични фирми като „Spotify“ да „злоупотребяват“ със сегашната система.

„Големи компании с чуждестранна собственост като „Spotify“ не трябва да се ползват с  предимства пред американските автори на песни заради остаряла федерална политика“. Това пише в своето писмо Дейвид Израелит, главен изпълнителен директор на асоциацията. „С една проста промяна Конгресът може да отмени

повече от 100-годишна грешка.

На всеки пет години издателите и платформите се срещат с Комисията за регулиране на съобщенията. На тази  среща те  определят своите тарифи, което преди две години предизвика спорове.

Общият лиценз, свързан с механичните възнаграждения, се администрира от Колектива за механично лицензиране. В писмото на  главният изпълнителен директор на организацията се позволява на издателите да се откажат от този лиценз и вместо това

„да работят в рамките на свободния пазар“.

От Националната асоциация на музикалните издатели (NMPA) са все по-критични към този ход. Като знак за нарастващото напрежение.

NMPA изпрати писмо за прекратяване и отказ до Spotify във връзка с несвързани твърдения за нелицензирано музикално съдържание, което според нея Spotify разпространява чрез своите текстове, музикални видеоклипове и подкасти.

ARTUR WIDAK/GETTY IMAGES

Миналата седмица Spotify нарече прекратяването на искането на Националната асоциация на музикалните издатели

„трик за пресата, изпълнен с фалшиви и подвеждащи твърдения“

и „опит за отклоняване на вниманието от сделката, с която NMPA се съгласи и която отбеляза през 2022 г.“  Говорител на Spotify заяви миналата седмица, че „искът засяга условия, с които издателите и стрийминг услугите са се съгласили и са отпразнували преди години в рамките на споразумение“.

 През 2023 г. Spotify плати рекордна сума на издателите и обществата и е на път да изплати още по-голяма сума през 2024 г.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас