Педро Алмодовар издава сборник с разкази

Снимка: Getty Images

Педро Алмодовар издава сборник с разкази

Снимка: Getty Images
Сподели

Режисьорът Педро Алмодовар най-сетне написа нещо подобно на мемоари, които почитателите му отдавна очакват, предаде Асошиейтед прес.

Книгата The Last Dream на лауреата на „Оскар“ излиза на пазара на 24 септември. Издателят HarperVia я определя като „дебютна колекция разкази“, съобщи БТА. Алмодовар, чиято кариера се развива извън установените граници, има друго определение или по-скоро антиопределение.

„Неведнъж са ме карали да напиша автобиография

и винаги отказвам. Предлагаха ми и някой друг да напише биография за мен, но винаги съм чувствал някаква съпротива към идеята за книга, посветена изцяло на мен като личност“, казва режисьорът в откъс от книгата си, разпространен от HarperVia.

„Никога не съм водил дневник и когато съм опитвал, не съм стигал до втора страница. Затова по някакъв начин тази книга е нещо като парадокс. Най-точно би могла да бъде представена като фрагментарна автобиография, непълна и малко криптирана“.

От издателство HarperVia съобщиха, че книгата The Last Dream включва

12 подбрани лични истории,

които, макар и фрагментарни, отразяват „най-интимните обсесии“ на автора. Сред тях са разказът The Last Dream за смъртта на майката на Алмодовар, история за това как режисьор търси болкоуспокояващи в празничен, неработен уикенд и приказка за разкаял се вампир.

„Тази компилация от разкази предлага

рядък поглед към живота

на един от най-влиятелните и изтъкнати режисьори, работещи днес, представя разказ, който е възможно най-близо до автопортрет, разкриващ диво изобретателен и нековенционален творчески ум“, каза редакционният директор на HarperVia Хуан Мила в изявление.

Алмодовар (74 г.) е автор на известни филми като „Жени на ръба на нервна криза“, „Всичко за майка ми“ и „Говори с нея“. HarperVia е нов импринт на издателство HarperCollins Publishers с фокус върху „изключителни международни гласове“.

Актуално

Избрано за вас