В Сатирата откриват маска на Никола Анастасов и почетен стол на Славчо Пеев

В Сатирата откриват маска на Никола Анастасов и почетен стол на Славчо Пеев

Сподели

В Сатиричен театър „Алеко Константинов“ откриват маската на Никола Анастасов, стенописа „Небесните зрители“ и почетния стол на името на Славчо Пеев, съобщава БТА, позовавайки се на информация от трупата.

Събитието е на 21 май.

Партньор в изработването на маските е скулпторката Кунка Димитрова. В началото на годината бяха представени маските на Георги Парцалев и Невена Коканова. До тях са Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Татяна Лолова и Радой Ралин. Проектът се реализира отново от Кунка Димитрова.

Снимка: Facebook

Предстои да се изработят и маски на Константин Коцев и Пепа Николова.

„Маските няма да бъдат безбройни, ще се спрем само до основателите на театъра и неговите вдъхновители, затова започнахме с Радой Ралин – негова е първата идея за правене на сатиричен театър навремето“, каза пред БТА директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

Стенописът, който ще бъде открит по време на същото събитие е на карикатуриста Чавдар Николов, а

столът на Славчо Пеев е на ред 14, номер 4 –

сред другите основатели на театъра.

Първата си значителна роля в Сатиричния театър Никола Анастасов играе през 1961 г. в комедията „Когато розите танцуват“ на Валери Петров.

Връзката пък на Славчо Пеев със Сатиричния театър е изключително специална. На него актьорът посвещава голяма част от кариерата си. От 1967 г. до 1991 г. Славчо Пеев е актьор в Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“. Два пъти е бил и негов директор.

Актуално

Избрано за вас